BVZD0521p Basical Dietology I - lecture

Faculty of Medicine
Autumn 2005
Extent and Intensity
2/0/0. 0 credit(s). Type of Completion: -.
Teacher(s)
PaeDr Věra Bulková, prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (deputy)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: Jiřina Ježová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • 5. semestr:
  • Přednášky:
  • Dietní systém (historie, jeho význam), základní pojmy ve výživě. Diety základní, speciální a standardizované. Potraviny obsahující proteiny, lipidy, sacharidy. Potraviny biologicky hodnotné - se zaměřením na prevenci chorob a vhodnost v léčebném stravování.
  • Diety I. technologického základu, jejichž zásadou je šetření trávicího traktu po stránce mechanické, chemickké a termické: dieta č. 0-tekutá, dieta č. 1-kašovitá, dieta č. 4-s omezením tuku, dieta č. 5- s omezením zbytků.
  • Dieta II. technologického základu: dieta č.2-šetřící.
  • Diety III. technologického základu: dieta č. 3-racionální, dieta č. 11-výživná
  • Diety IV. technologického základu: dieta č. 6-s omezením proteinů, dieta č. 10-neslaná
  • Diety V. technologického základu: dieta č. 7-nízkocholesterolová, dieta č. 8-redukční.
  • U všech typů diet se probírá: indikace diety, složení, charakteristika, možné technologické úpravy, výběr vhodných potravin, vyloučení nevhodných potravin, příprava jídelního lístku na 1 nebo více dnů pro 1 typ diety.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Autumn 2000, Autumn 2001, Autumn 2002, Autumn 2003, Autumn 2004, Autumn 2006, Autumn 2007, Autumn 2008.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2005, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2005/BVZD0521p