BKUV011 Basics of Human Nutrition

Faculty of Medicine
Autumn 2007
Extent and Intensity
0/1/0. 1 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
MVDr. Halina Matějová (lecturer)
Guaranteed by
MVDr. Halina Matějová
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Timetable
Thu 16:30–17:30 N02113a
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je získat základní poznatky o výživě - zkladní živiny, výživová doporučení.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod do studia předmětu výživa a evoluce výživy člověka
  • 2. Výživová doporučení
  • 3. Kojení
  • 4. Bílkoviny a sacharidy ve výživě člověka
  • 5. Tuky ve výživě člověka
  • 6. Vitaminy ve výživě člověka
  • 7. Minerální látky ve výživě člověka
  • 8. Nutriční toxikologie
  • 9. Alimentární infekce
  • 10. Test k zápočtovému řízení
Literature
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Úvod do výživy. Brno: LF MU, 1993. info
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2000, Autumn 2001, Autumn 2002, Autumn 2003, Autumn 2004, Autumn 2005, Autumn 2006, Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2007, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2007/BKUV011