LF:BVZD0521p Základy dietologie I-před. - Informace o předmětu
BVZD0521p Základy dietologie I - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2008
- Rozsah
- 2/0/0. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- mgr. kateřina ondrušová (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- St 13:00–17:00 N02113a
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- 5. semestr:
- Přednášky:
- Dietní systém (historie, jeho význam), základní pojmy ve výživě. Diety základní, speciální a standardizované. Potraviny obsahující proteiny, lipidy, sacharidy. Potraviny biologicky hodnotné - se zaměřením na prevenci chorob a vhodnost v léčebném stravování.
- Diety I. technologického základu, jejichž zásadou je šetření trávicího traktu po stránce mechanické, chemickké a termické: dieta č. 0-tekutá, dieta č. 1-kašovitá, dieta č. 4-s omezením tuku, dieta č. 5- s omezením zbytků.
- Dieta II. technologického základu: dieta č.2-šetřící.
- Diety III. technologického základu: dieta č. 3-racionální, dieta č. 11-výživná
- Diety IV. technologického základu: dieta č. 6-s omezením proteinů, dieta č. 10-neslaná
- Diety V. technologického základu: dieta č. 7-nízkocholesterolová, dieta č. 8-redukční.
- U všech typů diet se probírá: indikace diety, složení, charakteristika, možné technologické úpravy, výběr vhodných potravin, vyloučení nevhodných potravin, příprava jídelního lístku na 1 nebo více dnů pro 1 typ diety.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2008/BVZD0521p