LF:BAZS011 Zdravý životní styl - seminář - Informace o předmětu
BAZS011 Zdravý životní styl - seminář
Lékařská fakultapodzim 2014
- Rozsah
- celkem 10. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (cvičící)
Mgr. Jana Fialová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (cvičící)
prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
MUDr. Veronika Mičulková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Zdeněk Pluháček (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Porodní asistentka (program LF, B-PA)
- Cíle předmětu
- Na konci kurzu by studenti měli rozumět a být schopni vysvětlit, konkrétně a detailně, následující oblasti: - Význam faktorů životního stylu mezi determinanty zdraví, v prevenci nemocí a v podpoře zdraví. - Hlavní faktory životního stylu, jejich podstata a popis, působení, možnosti hodnocení, doporučení - preskripce, využití v prevenci a podpoře zdraví: Výživa, pohybová aktivita, kouření, alkohol, psychosociální faktory. Především by měli být schopni použít tyto svoje znalosti v intervenci ke změně životního stylu u pacinetů i obecné populace.
- Osnova
- 1) Zdraví a jeho determinanty, význam životního stylu, jeho složky
- 2) Výživa ve zdravém životním stylu – část I: Základy výživy, základní výživové složky
- 3) Výživa ve zdravém životním stylu – část II: Zdravá strava, výživová doporučení
- 4) Pohybová aktivita
- 5) Kouření a zdraví
- 6) Alkohol
- 7) Psychosociální hygiena, zvládání stressu
- 8) Možnosti hodnocení životního stylu
- Literatura
- Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0
- Společnost pro výživu: Výživa na začátku 21. Století. Výživaservis, Praha 2005, 79s., ISBN 80-239-6202-7
- Mullerová D: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocéí ve schématech. Triton, Praha 2003, 1.vyd., 100s., ISBN 80-7254-421-7
- PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: SZÚ. Souborné vydání 2004. ISBN 80-7168-942-4
- Webová stránka: http://www.cba.muni.cz/prevencenemoci/
- Zloch Z a kol: Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium. Karolinum, Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, ISBN 80-246-0269-5
- Výukové metody
- semináře
- Metody hodnocení
- Účast ve výuce je povinná a je ověřována. Zápočet je udělen na základě kontroly docházky.
- Informace učitele
- http://www.cba.muni.cz/prevencenemoci/
Podmínky pro ukončení předmětu: Základní podmínkou k ukončení předmětu je absolvování povinné výuky -seminářů/cvičení. Bez absolvování povinné výuky není možno v žádném případě zápočet udělit, a student nemůže být ani připuštěn k případné zkoušce - kolokviu. Omluvená absence zůstává neabsolvovanou výukou. Zápočet je udělován na základě absolvování povinné výuky. Je-li předmět ukončován kolokviem či zkouškou, je zadán písemný test obsahující 20 otázek, s nabídkou několika odpovědí, vždy pouze 1 je správná. V případě kolokvia je pro hodnocení prospěl/a třeba mít správně nadpoloviční většinu, v případě zkoušky je třeba mít správně alespoň těsnou nadpoloviční většinu pro hodnocení E (11 bodů), další známkování je odstupňováno následovně: 12-13 bodů: D, 14-15 bodů: C, 16-17bodů: B, 18-20 bodů: A. - Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
- Statistika zápisu (podzim 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2014/BAZS011