LF:BZNT031c Nutr. ter. a výživa čl. - cv. - Informace o předmětu
BZNT031c Nutriční terapie a výživa člověka - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 0/1/0. 0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Liana Greiffeneggová (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (cvičící), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 21. 9. až Čt 23. 11. Čt 10:40–13:10 343
- Předpoklady
- BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu:BZFY0222p; BZKP021p - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotnický záchranář (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu:
- získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitaminů a minerálních látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích.
- Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnost jejího ovlivnění.
- dovede vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu. - Osnova
- Zjišťování výživové anamnézy, vyhodnocení stavu výživy nemocného, řešení nedostatků ve výživě nemocného, základní druhy léčebných diet – dietetika, umělá výživa.
- Literatura
- doporučená literatura
- DUBA, Miloš. Bilance tekutin a výživa v neurointenzivní péči. In Teorie a praxe v neurointezivní péči. Cévní onemocnění mozku. 2016. info
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
- KŘÍŽOVÁ, Jarmila. Enterální a parenterální výživa. 2. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014, 141 s. ISBN 9788020433268. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- neurčeno
- HAUSCHKA, Rudolf. Člověk a výživa : pozemská a kosmická strava. Hranice: Fabula, 2013, 291 s. ISBN 9788087635155. info
- FIALA, Jindřich. Výživa a zdraví, zdravá výživa. první. Praha: FUTURA Praha, 2009, s. 17 - 31. ISBN 978-80-86844-53-4. info
- URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jan ŽÁK, Jan ROTTENBERG, Petr VLČEK a Jan DOLEŽEL. Klinická výživa v současné praxi. první. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3. info
- URBÁNEK, Libor. Kvalitní výživa - základ úspěšné léčby. In Seminář spol. Erudita. 2008. info
- KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
- HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
- KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
- Výukové metody
- Diskuze, praktický nácvik sestavovaní výživových plánů, práce ve skupině.
- Metody hodnocení
- Zápočet, 100% aktivní účast ve výuce.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2017/BZNT031c