BZNT031c Nutriční terapie a výživa člověka - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
0/1/0. 0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Liana Greiffeneggová (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (cvičící), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 21. 9. až Čt 23. 11. Čt 10:40–13:10 343
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu:BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu:
- získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitaminů a minerálních látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích.
- Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnost jejího ovlivnění.
- dovede vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu.
Osnova
  • Zjišťování výživové anamnézy, vyhodnocení stavu výživy nemocného, řešení nedostatků ve výživě nemocného, základní druhy léčebných diet – dietetika, umělá výživa.
Literatura
    doporučená literatura
  • DUBA, Miloš. Bilance tekutin a výživa v neurointenzivní péči. In Teorie a praxe v neurointezivní péči. Cévní onemocnění mozku. 2016. info
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • KŘÍŽOVÁ, Jarmila. Enterální a parenterální výživa. 2. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014, 141 s. ISBN 9788020433268. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
    neurčeno
  • HAUSCHKA, Rudolf. Člověk a výživa : pozemská a kosmická strava. Hranice: Fabula, 2013, 291 s. ISBN 9788087635155. info
  • FIALA, Jindřich. Výživa a zdraví, zdravá výživa. první. Praha: FUTURA Praha, 2009, s. 17 - 31. ISBN 978-80-86844-53-4. info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jan ŽÁK, Jan ROTTENBERG, Petr VLČEK a Jan DOLEŽEL. Klinická výživa v současné praxi. první. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3. info
  • URBÁNEK, Libor. Kvalitní výživa - základ úspěšné léčby. In Seminář spol. Erudita. 2008. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Výukové metody
Diskuze, praktický nácvik sestavovaní výživových plánů, práce ve skupině.
Metody hodnocení
Zápočet, 100% aktivní účast ve výuce.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.