LF:MNKV0933p Komunitní výživa III - př. - Informace o předmětu
MNKV0933p Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel III - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 17:00–18:40 A21/112, Út 9:00–10:40 A21/107
- Předpoklady
- MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat a řešit nutriční problém komunity.
- Osnova
- Výživa během životního cyklu Podpora kojení, programy Výživa těhotných a kojících žen, programy intervencí Výživa dětí, programy intervencí Výživa seniorů, programy intervencí Výživa a fyzická aktivita Kulturní a sociální aspekty výživy Hodnocení potřeb populace pro komunitní intervence Metody hodnocení výživové spotřeby Databáze složení potravin Výživa v ohrožujících situacích Programy potravinové pomoci Role mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomoci Design komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátory Monitoring a evaluace komunitní výživové intervence Management komunitní intervence Získávání zdrojů pro komunitní intervence Prevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu Problematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupin Definice potravinové a výživové politiky. Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech. Potravinový koš. Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Zabezpečení potravinami. Ekonomické nástroje výživové politiky. Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky. Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice. ociální aspekty výživové politiky. Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace. Výživová politika WHO a zemí EU. Implementace výživové politiky. Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky. Codex alimentarius. EU a právní normy v oblasti výživy a potravin.
- Literatura
- povinná literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- neurčeno
- JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 99 s. ISBN 9788024721507. info
- MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido, 2007, 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. info
- NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005, xxii, 454. ISBN 0323026028. info
- Zdraví 21 : výklad základních pojmů, úvod do evropské zdravotní stragegie : zdraví pro všechny v 21. století. Edited by Jan Holčík. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2004, 160 s. ISBN 8085047330. info
- Zdraví 21. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2003, 124 s. ISBN 8085047993. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA. Dietary guidelines in the Czech Republic. 1. vyd. Brno: MU LF, 1998, 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
- OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992, 85 s. info
- Výukové metody
- přednášky, skupinový projekt , diskuse
- Metody hodnocení
- předmět je ukončen písemnou zkouškou - 30 otázek ) otázky vycházejí se cvičení a přednášek a doporučené literatury závěrečný skupinový projekt
- Informace učitele
- 80% účast na přednáškách a cvičeních, absence budou tolerovány v případě návštěvy lékaře - je třeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2018/MNKV0933p