LF:BDKV031 Clinical Nutrition - Course Information
BDKV031 Clinical Nutrition
Faculty of Medicineautumn 2019
- Extent and Intensity
- 0.5/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
- Teacher(s)
- MUDr. Milan Dastych (lecturer)
MUDr Radek Kroupa, PhD (lecturer)
MUDr Barbora Packová (lecturer)
MUDr David Pospíšil (lecturer)
MUDr. Anna Žáková, Ph.D. (lecturer) - Guaranteed by
- MUDr. Milan Dastych
Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine
Supplier department: Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine - Timetable
- Wed 11. 9. 12:00–13:40 IGEK N15190, Fri 18. 10. 13:00–14:40 F01B1/309, Fri 1. 11. 10:00–11:40 F01B1/309, Fri 13. 12. 13:00–14:40 F01B1/309
- Prerequisites (in Czech)
- BDKP021 Clinical Examination-lec.
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- General Nurse (programme LF, B-OS)
- Course objectives
- Předmětem výuky je seznámení posluchačů s významem výživy člověka ve vztahu ke vniku nemocí, s postavením základních živin v metabolismu, s hodnocením stavu výživy a rozpoznáním jednotlivých typů malnutrice a porozumění biopsychosociálnícm dopadům poruchy výživy na jedince. Ve výuce jsou zahrnuta témata zaměřená na provádění speciálních nutričních intervencí u vybraných onemocnění v rozsahu ošetřovatelské péče. Taktéž jsou probírány charakteristiky racionální výživy a principy jednotlivých dietních opatření u vybraných nemocí.
- Learning outcomes
- Student bude po absolvování předmětu: - znát principy racionální diety a diet u vybraných nemocí - bude schopen diagnostikovat podvýživu u pacienta - bude znát možnosti nutričních intervencí, indikace a kontraindikace - bude schopen navrhnout základní léčebný nutriční plán dle charakteru nemoci - bude schopen vybrat správnou dietu dle typu pacienta
- Syllabus
- General principles: incidence of malnutrition, clinical impact and relevance Metabolic basics: metabolic pathways of main nutrients, nutrients need, determination of energy need, nitrogen balance Detection of malnutrition, types of malnutrition: marasmus, KW, muscle deficit, medical history, anthropometry, laboratory results, metabolic basis of simple and stress starvation Modality of clinical nutrition: fortification of the diets, sipping, enteral nutrition, parenterl nutition, management of modalities Principles of clinical nutrition in different clinical situations: gastroenterology (IBD, liver diseases, SBS, coeliac disease, pancreatic disease, stomach resection), neurology (stroke, dysphagie), elderly, surgery, acute metabolic stress,DM, food allergy, pregnancy, hospital diet system, vegetarianism. diet system in hospital, dietetics, organisation of diets system in hospital
- Literature
- recommended literature
- Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
- Teaching methods
- lectures, class discussion, group projects
- Assessment methods
- lectures, class discussion, analysis of examples. Closing evaluation by test.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 8.
- Enrolment Statistics (autumn 2019, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2019/BDKV031