BPKV031p Výživa v porodní asistenci - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2019
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (přednášející), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Kamila Stýskalíková (přednášející), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 19. 9. 10:30–13:00 343, Čt 26. 9. 10:30–13:00 343, Čt 3. 10. 10:30–13:00 343, Čt 10. 10. 10:30–13:00 343, Čt 17. 10. 10:30–13:00 343, Čt 24. 10. 10:30–13:00 343, Čt 31. 10. 10:30–13:00 343, Čt 7. 11. 10:30–13:00 343, Čt 14. 11. 10:30–13:00 343, Čt 21. 11. 10:30–13:00 343
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka. Předmět je zaměřen především na výživu komunitní, která je v práci porodní asistentky nejvíce využívána. Okrajově se předmět zabývá i výživou léčebnou, s kterou se porodní asistentky setkává v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- použít informace při řešení problémů v komunitní výživě
- interpretovat a použít znalosti při léčebné výživě
- kriticky zhodnotit daný výživový problém a adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení.
Osnova
  • - Sacharidy, tuky, bílkoviny
  • - Vitaminy, minerální látky,
  • - Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall
  • - Pitný režim
  • - Výživa kojence do 6 měsíce věku
  • - Výživa dětí od 6 měsíce věku
  • - Výživa v období dospívání
  • - Výživa v dospělosti
  • - Výživa ve stáří
  • - Výživa ženy v prekoncepčním období, v těhotenství a v období laktace
  • - Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie
  • - Alternativní výživové směry
  • - Nemocniční dietní systém
Literatura
    doporučená literatura
  • Nutrition at a glance. Edited by Sangita Sharma - Tony Sheehy - Fariba Kolahdooz - Mary Barasi. Second edition. Chichester: Wiley-Blackwell, 2016, xi, 180. ISBN 9781118661017. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
Výukové metody
Výukové metody: - přednáška, videoprojekce, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Hodnocení studentů: - kolokvium – kritické zhodnocení a návrh řešení konkrétní kasuistiky - zápočet – aktivita ve výuce
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2020, podzim 2021.