LF:BKUV011c Základy výživy - cv. - Informace o předmětu
BKUV011c Základy výživy člověka - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Filip Martiník (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Martin Krobot (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 8. 10. 15:00–16:40 A21/111, Po 12. 10. 16:00–17:40 A21/111, Čt 22. 10. 15:00–16:40 A21/111, Po 26. 10. 16:00–17:40 A21/111, Čt 5. 11. 15:00–16:40 A21/111, Po 9. 11. 16:00–17:40 A21/111, Čt 19. 11. 15:00–16:40 A21/111, Po 23. 11. 16:00–17:40 A21/111, Čt 3. 12. 15:00–16:40 A21/111, Po 7. 12. 16:00–17:40 A21/111, Čt 17. 12. 15:00–16:40 A21/111, Po 4. 1. 16:00–17:40 A21/111, Čt 14. 1. 15:00–16:40 A21/111, Po 18. 1. 16:00–17:40 A21/111
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je doplnit, rozvinout a procvičit znalosti a dovednosti nabyté v přednáškách (BKUV011p). Studenti budou navíc vybaveni znalostmi výživových doporučených dávek a obsahu živin v nejvýznamnějších zdrojích vybraných živin.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
a) charakterizovat základní živiny a jejich význam pro člověka
b) jmenovat výživové doporučené dávky makronutrientů, vitaminů a minerálních látek
c) jmenovat významné zdroje živin včetně přibližného obsahu živin v těchto zdrojích
d) navrhnout intervence pro zvýšení/snížení přívodu různých živin
e) rozlišit kvalitní a nekvalitní informační zdroje - Osnova
- Čt 8. 10.: Označování potravin (sk. 1)
- Po 12. 10.: Označování potravin (sk. 2)
- Čt 22. 10.: Sacharidy (sk. 1)
- Po 26. 10.: Sacharidy (sk. 2)
- Čt 5. 11.: Bílkoviny (sk. 1)
- Po 9. 11.: Bílkoviny (sk. 2)
- Čt 19. 11.: Tuky (sk. 1)
- Po 23. 11.: Tuky (sk. 2)
- Čt 3. 12.: Vitaminy (sk. 1)
- Po 7. 12.: Vitaminy (sk. 2)
- Čt 17. 12.: Minerální látky (sk. 1)
- Po 4. 1.: Minerální látky (sk. 2)
- Čt 14. 1.: Tekutiny (sk. 1)
- Po 18. 1.: Tekutiny (sk. 2)
- Výukové metody
- Interaktivní výuka, problémová výuka, praktické příklady.
- Metody hodnocení
- Docházka na cvičení je povinná, jedna absence garantována studijním řádem. Předmět je ukončen zápočtovým testem (20 otázek, min. úspěšnost 60 %).
- Navazující předměty
- Informace učitele
- K procvičení výživových doporučených dávek a množství živin v potravinách slouží pomocné sady kartiček v systému Quizlet: https://quizlet.com/join/JukVD4rdK
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BKUV011c