LF:BKUV011p Základy výživy - př. - Informace o předmětu
BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Eliška Lagová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 8:00–9:40 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je uvést studenty do problematiky výživy a seznámit je se základními tématy z pohledu nutričního terapeuta. Studenti získají znalosti a dovednosti nejen v oblasti živin (makronutrienty, mikronutrienty, energie, voda), jejich významu a základů jejich metabolismu, ale rovněž v oblasti nutriční terapie jako profese a v oblasti odborných a profesních organizací v ČR a ve světě.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
a) charakterizovat základní živiny a jejich význam pro člověka
b) uvést základní výživová doporučení a pracovat s nimi
c) zařadit nutriční terapii do systému nelékařských zdravotnických profesí
d) jmenovat organizace působící v oblasti výživy v ČR a ve světě a určit, jaké informace by u nich získával - Osnova
- Po 5. 10.: Profese nutričního terapeuta, profesní organizace
- Po 12. 10.: Výběr potravin a vývoj výživy člověka
- Po 19. 10.: Sacharidy
- Po 26. 10.: Vláknina
- Po 2. 11.: Tuky
- Po 9. 11.: Energie
- Po 16. 11.: Bílkoviny
- Po 23. 11.: Vitaminy rozpustné v tucích
- Po 30. 11.: Vitaminy rozpustné ve vodě
- Po 7. 12.: Minerální látky – makroelementy
- Po 14. 12.: Minerální látky – stopové prvky
- Po 4. 1.: Tekutiny
- Po 11. 1.: Výživová doporučení
- Po 18. 1.: Orientace v informacích o výživě
- Výukové metody
- Interaktivní přednášky, diskuze k tématu, práce ve skupinách.
- Metody hodnocení
- Účast na přednáškách není povinná, nicméně je předpokladem k úspěšnému zvládnutí cvičení. Předmět je ukončen ústní zkouškou.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BKUV011p