LF:BVLV0533c Léč. výživa III - cv. - Informace o předmětu
BVLV0533c Léčebná výživa III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Pavlína Pařízková (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Lucie Olejníčková (náhr. zkoušející), Mgr. Jana Spáčilová (zástupce)
Mgr. Kateřina Ondrušová (náhr. zkoušející), Mgr. Jana Spáčilová (zástupce)
Mgr. Nikola Prokešová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Mgr. Veronika Volavá (cvičící)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Michaela Halbrštátová (cvičící)
Mgr. Ing. Tereza Vágnerová (cvičící)
Mgr. Tereza Vrábelová (cvičící)
Mgr. Bc. Šárka Matějková (cvičící) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 13:30–17:40 A21/107
- Předpoklady
- BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
- vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- - Způsoby technologického zpracování potravin – odlišnosti od technologické přípravy základní diety, zásady přípravy chemicky a mechanicky šetřící stravy - Dieta bezlepková – příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy, možnosti záměn potravin pro bezlepkovou dietu, technologické zvláštnosti potravin užívaných v bezlepkové dietě - Příprava pokrmů pro fenylketonuriky - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta diabetická a redukční - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta nízkobílkovinná - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta s omezením tuku, s přísným omezením tuku a nízkocholesterolová - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy
- Literatura
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012, xix, 1227. ISBN 9781437722338. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- Výukové metody
- cvičení, vlastní prezentace
- Metody hodnocení
- cvičení jsou povinná, úspěšné absolvování prezentace je podmínkou zápočtu
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BVLV0533c