LF:MNKV0933c Komunitní výživa III- cv. - Informace o předmětu
MNKV0933c Komunitní výživa a nutriční péče u vybraných skupin obyvatel III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 14:00–15:40 C15/309
- Předpoklady
- MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat znalosti pro schopnosti edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy i neléčebné výživy, analýza a vyhodnocení rizika plynoucího z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlep ování výživového stavu sledované komunity. Součástí předmětu je i problematika závislostí v práci nutričního terapeuta.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat a řešit nutriční problém komunity. Výstupem předmětu je zdůvodnění, navržení a vypracování projektu se zaměřením na výživovou intervenci pro vybranou skupinu obyvatelstva a jeho praktickou implementaci.
- Osnova
- Praktická výuka bude zaměřena na vyhodnocení výživového stavu vybraných skupin obyvatelstva, provádění odborných konzultací v oblasti správné výživy, sestavování stravovacích pokynů pro různé skupiny obyvatel všech věkových kategorií i s různými handicapy, komunikace a edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy, vyhodnocení rizika plynoucí z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity, hodnocení účinnosti navrženého nápravného opatření, navržení, vypracování a implementace projektu v praxi zaměřením na výživovou intervenci pro vybranou skupinu obyvatelstva
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- neurčeno
- BOYLE, A., HOLBEN, D.,H. Community nutrition in action: An entrepreneurial approach, Brooks/Cole, 4. vyd., 2006, 704 s.
- Výukové metody
- cvičení, skupinový projekt s praktickou aplikací v terénu (např. ve škole)
- Metody hodnocení
- zápočet - prezentace projektu a jeho aplikace, vypracování eseje na téma potravinová a výživová politika 80% účast na přednáškách a cvičeních, absence budou tolerovány v případě návštěvy lékaře - je třeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře.
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Rozpis výuky podzim 2020 6.10. ROČNÍKOVÝ PROJEKT - vytvoření stanovišť 13.10. PŘÍPRAVA STANOVIŠŤ 20.10. PROJEKT- PREZENTACE STANOVIŠŤ 27.10. NAHRAZENO 5. 11. 2020 15.00 čtvrtek Bílkoviny – projekt 9. 11. 2020 16.00 pondělí Bílkoviny – projekt 3.11. NAHRAZENO 10.11. Odvykání kouření -VYHODNOCENÍ 17. 11. SVÁTEK 24.11. Odvykání kouření 1.12. Výživa v ohrožujících situacích prof. Derflerová Brázdová Výživová politika v evropském regionu prof. Derflerová Brázdová 8.12. Obezitogenní prostředí prof. Derflerová Brázdová 15.12. Výživová politika v evropském regionu prof. Derflerová Brázdová 5.1. Projekty PZ aktuálně a SZÚ Mgr. Manišová 12.1. Komplexní vyšetření v rámci PPZ - vyšetřovna 3. patro doc. Fiala 19.1. Reformulace potravin
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/MNKV0933c