LF:MNNP0111 Nutriční poradenství - Informace o předmětu
MNNP0111 Nutriční poradenství
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 6. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Filip Martiník (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- Mgr. Martin Krobot
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu Nutriční poradenství je umožnit studentům vyzkoušet si v praxi poradenství v oblasti výživy s reálným klientem z řad studentů Masarykovy univerzity, studenty seznámit s vedením zdravotnické dokumentace a s povinnostmi týkajícími se nestátního zdravotnického zařízení.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- identifikovat základní součásti zdravotnické dokumentace v souladu s vyhláškou 98/2012 Sb.;
- využít informační systém k evidenci pacientů a vytvoření zprávy o poskytnutých zdravotních službách;
- pojmenovat své schopnosti v oblasti individuálního poradenství a identifikovat své nedostatky;
- využít edukační materiály k edukaci klienta. - Osnova
- V rámci úvodního semináře budou probrána následující témata:
- základy podnikání ve zdravotnictví
- základy vedení zdravotnické dokumentace
- agenda IS určená pro poradnu, vybavení poradny
Student bude dále sám vést konzultace s klienty, jimiž budou studenti MU, kteří se přihlásí na termíny vypsané studentem předmětu.
U konzultací bude vyžadována následující struktura: - odebrání anamnézy klienta (osobní, rodinná, farmakologická aj.)
- odebrání podrobné nutriční anamnézy klienta
- antropometrické vyšetření, bioimpedance (bude-li relevantní)
- propočet záznamu stravy doručeného klientem
- edukace klienta na základě výše uvedených zjištění
Student podléhá supervizi vyučujících předmětu, která probíhá jednak formou kontroly vedení dokumentace prostřednictvím IS (se souhlasem klienta; zpětná vazba bude poskytována do Poznámkového bloku studenta), jednak osobně - viz podmínky ukončení předmětu.
- Literatura
- WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca J. STRATTON. Dietetic pocket guide : adults. Amsterdam: VU University Press, 2017, 288 stran. ISBN 9789086597543. info
- PAYNE-PALACIO, June a Deborah D. CANTER. The profession of dietetics : a team approach. 4th ed. Sudbury, Mass.: Jones & Bartlett Learning, 2011, xi, 235. ISBN 9780763790066. info
- Výukové metody
- Výuka sestává z těchto součástí:
- úvodní seminář
- supervize individuálních konzultací vedených studentem - Metody hodnocení
- Zápočet bude udělen při splnění následujících podmínek:
- absolvování úvodního semináře
- vedení minimálně 4 konzultací, přičemž student pracoval minimálně se 2 klienty
- vedení minimálně 1 konzultace s osobní supervizí vyučujícího
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/MNNP0111