MNVO091c Výživa v onkologii - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 7. 10. 15:00–16:40 A21/111, St 14. 10. 15:00–16:40 A21/111, St 21. 10. 15:00–16:40 A21/111, St 4. 11. 15:00–16:40 A21/111, St 11. 11. 15:00–16:40 A21/111, St 18. 11. 15:00–16:40 A21/111, St 25. 11. 14:00–15:40 A21/111, St 2. 12. 14:00–15:40 A21/111, St 9. 12. 14:00–15:40 A21/111, St 16. 12. 14:00–15:40 A21/111, St 6. 1. 14:00–15:40 A21/111, St 13. 1. 14:00–15:40 A21/111, St 20. 1. 14:00–15:40 A21/111
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat znalosti z klinické výživy potřebné k poskytování specializované nutriční péče u dospělých s onkologickým onemocněním.
Výstupy z učení
Student bude schopen pracovat v multidisciplinárním týmu z pohledu nutriční terapie. Bude schopen použít informace o základních principech interakce výživy a kancerogeneze v edukaci pacientů a prevenci nádorových onemocnění. Student bude znát protinádorovou léčbu, její typy dle léčebné metody, zásady nutriční péče, nežádoucí účinky protinádorové léčby a jejich ovlivnění, nutriční opatření při nebo po léčbě nádorových nemocnění, nejčastější dietní úpravy při protinádorové léčbě. Student dovede vytvořit individuální výživová doporučení a edukační materiály pro onkologické pacienty.
Osnova
  • Dietní opatření při nebo po léčbě nádorových onemocnění. Dietní úpravy při léčbě onkologických onemocnění. Rizika infekcí a dieta při neutropenii. Způsoby sledování a vyhodnocování stavu pacientů z hlediska možností vzniku komplikací a náhlých změn za hospitalizace a v ambulantní péči. Praktické problémy nutriční podpory při nádorovém onemocnění. Sipping, kazuistiky nemocných. Zavedení a péče o PEG. Výživa cestou PEG v praxi. Kazuistiky nutriční podpory cestou PEG. Nutriční podpora: sondová výživa, parenterální výživa. Kazuistiky nemocných.
Literatura
    povinná literatura
  • TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
    doporučená literatura
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
    neurčeno
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
  • Nutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier-Academic Press, 2006, xxiv, 822. ISBN 0120883937. info
  • WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. 2. přeprac. a dopl. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004, 259 s. ISBN 8070134100. info
  • MUSIL, Dalibor. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002, 109 s. ISBN 8024405660. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet, test
Navazující předměty
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.