BHBC011p Chemie a biochemie - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
2/0/0. 30. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. RNDr. Jiří Dostál, CSc. (přednášející)
MUDr. Michaela Králíková, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Hana Paulová, CSc. (přednášející)
Mgr. Jiří Slanina, Ph.D. (přednášející)
prof. RNDr. Eva Táborská, CSc. (přednášející)
doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Marie Tomandlová, Ph.D. (přednášející)
Bc. Ivana Ševčíková (pomocník)
Garance
RNDr. Hana Paulová, CSc.
Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Monika Šudáková
Dodavatelské pracoviště: Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je navázat na znalosti chemie a biochemie získané na střední škole a poskytnout znalosti nezbytné pro komplexní chápání dalších předmětů. Předmět poskytne ucelený pohled na základní metabolické pochody v lidském těle související s fungováním lidského organismu. Poskytne informace o produkci a využití energie v lidském organismu, struktuře a syntéze hlavních molekul, hlavních regulačních mechanismech, které udržují homeostázu. Obeznámí studenty s biochemickou podstatou nejdůležitějších poruch metabolismu a základy klinicko-biochemických metod při jejich vyšetření, s přihlédnutím k dané studijní specializaci.
Výstupy z učení
Student je po ukončení předmětu schopen:
- rozumět fyzikálně chemickým principům důležitým pro biologické procesy
- vysvětlit základní principy metabolismu živin, diskutuje principy regulace.Rozumí, jak je produkována, využívána a ukládána energie v lidském těle.
popsat biochemické procesy v základních orgánech (srdce, játra, ledviny sval, nervová tkáň).
- vysvětlit základní principy homeostázy.
- zná účinky hlavních hormonů a principu jejich působení prostřednictvím receptorů.
- popsat složení a funkci hlavních tělních tekutin.
- rozumět procesům hemokoagulace.
Osnova
  • Náplň předmětu biochemie. Základní pojmy. Roztoky látek, koncentrace. Elektrolyty.Osmotický tlak.
  • Protolytické reakce, kyseliny a báze. Hodnota pH. Hydrolýza solí, pufry.
  • Makrobiogenní a mikrobiogenní prvky. Biologicky významné anorganické sloučeniny.
  • Sloučeniny uhlíku. Kyslíkaté deriváty uhlovodíků, hydroxyderiváty, karbonylové a karboxylové sloučeniny.Ketolátky. Funkční a substituční deriváty karboxylových kyselin. Aminy. Heterocyklické sloučeniny, jejich biologicky významné deriváty. Tenzidy.
  • Sacharidy, jejich chemie a rozdělení. Významné monosacharidy. Deriváty sacharidů.
  • Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny.
  • Enzymy. Struktura enzymů, mechanismus účinku, názvy a třídění.Enzymy významné v klinické biochemii.
  • Lipidy. Jednoduché lipidy, fosfolipidy a glykolipidy. Ikosanoidy a steroidy-přehled.Cholesterol.
  • Nukleosidy a nukleotidy, základní typy nukleových kyselin. Replikace, transkripce.
  • Lipofilní a hydrofilní vitamíny.
  • Hemoproteiny. Hem. Žlučová barviva.
  • Obecné principy metabolismu. Makroergní sloučeniny. Vzájemné vztahy přeměny živin. Citrátový cyklus. Dýchací řetězec, aerobní fosforylace.
  • Metabolismus sacharidů. Glykolýza, glukoneogeneze, syntéza a odbourávání glykogenu.
  • Metabolismus bílkovin a aminokyselin. Proteosyntéza. Bílkoviny v potravě a jejich trávení. Intracelulární degradace proteinů.Obecné mechanismy biodegradace aminokyselin. Ureosyntéza.
  • Trávení a resorpce lipidů. Lipoproteiny. Odbourávání mastných kyselin a ketogeneze. Přeměna cholesterolu.
  • Základní rysy metabolismu v různých fázích.Metabolické rysy při diabetu.
  • Biochemická funkce jater.
  • Biochemie krve.Bílkoviny krevní plazmy. Srážení krve.
  • Voda a minerální látky v organismu.
  • Hormony, mechanismy účinku. Nervová buňka, mechanismus přenosu vzruchu na synapsích.
  • Proteiny kosterního a srdečního svalu, molekulové podklady kontrakce a relaxace.Hladký sval- biochemické odlišnosti.markery infarktu myokardu.
  • Přeměny a detoxikace cizorodých látek.
  • Biochemická funkce ledvin.Moč, chemické vyšetření.
  • Biochemie vidění, rhodopsinový cyklus. Struktura a metabolismus rohovky a čočky.
  • Struktura a význam pojivové tkáně.
Literatura
Výukové metody
Předmět probíhá formou přednášek v rozsahu 2 hod týdně.
Metody hodnocení
Předmět je ukončen zkouškou. Zkouška má dvě části. První částí je jednoduchý test na počítači, druhá část je ústní. Test zahrnuje 25 bazálních otázek z celé probrané látky včetně kapitol 1-4 doporučeného skripta a výpočtů koncentrace, pH roztoků, osmolarity. Vzor testu je dostupný na IS MUNI. Pro postoupení k ústní zkoušce je požadováno získání nejméně 13 bodů. Ústní zkoušení zahrnuje 3 otázky, které student losuje ze tří okruhů Seznam otázek ke zkoušce je uveden v sekci "Učební materiály" předmětu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.