LF:BZNT031p Nutr. ter. a výživa čl. - př. - Informace o předmětu
BZNT031p Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 1/0/0. 10. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Kamila Stýskalíková (přednášející), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 16. 9. 10:30–13:00 A21/107, Čt 23. 9. 10:30–13:00 A21/107, Čt 30. 9. 10:30–13:00 A21/107, Čt 7. 10. 10:30–13:00 A21/107, Čt 14. 10. 10:30–13:00 A21/107, Čt 21. 10. 10:30–13:00 A21/107, Čt 4. 11. 10:30–13:00 A21/107, Čt 11. 11. 10:30–13:00 A21/107, Čt 18. 11. 10:30–13:00 A21/107
- Předpoklady
- BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu: BZFY0222p; BZKP021p - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotnické záchranářství (program LF, B-ZACH)
- Zdravotnický záchranář (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci. Student získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích. Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnosti jejího ovlivnění.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- vyhodnotit energetickou rovnováhu organismu a možnosti jejího ovlivnění,
- vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu. - Osnova
- 1. Sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky, stopové prvky 2. Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall, pitný režim 3. Výživa novorozence, kojence a dětí. Výživa v období dospívání, výživa v dospělosti 4. Výživa ve stáří 5. Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie 6. Alternativní výživové směry, nemocniční dietní systém 7. Výživa nemocných, specifika výživy v resuscitační a intenzívní péči, parenterální výživa.
- Literatura
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran : lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 190 s. ISBN 9788087250211. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
- NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- písemný test s rozpravou
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2021/BZNT031p