LF:BVCP0121p Potravinářská chemie I - p - Informace o předmětu
BVCP0121p Potravinářská chemie I - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 14. 9. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 21. 9. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 5. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 12. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 19. 10. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 26. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 2. 11. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 9. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 16. 11. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 23. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 30. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 7. 12. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 14. 12. 12:00–14:30 A21/209, ...
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu je student schopen:
- popsat složení potravin a změny probíhající při jejich zpracování. - Osnova
- Energetická hodnota potravin a její stanovení, aminokyseliny v potravinách - jejich chuťové a výživové vlastnosti, peptidy a bílkoviny v potravinách, tuky v potravinách, vybrané metody analýzy potravin.
- Literatura
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- průběžné online testy, 60 %
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2022/BVCP0121p