LF:BVPX0533 Praxe III - Informace o předmětu
BVPX0533 Praxe III
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13. 9. 9:30–11:00 N02901, St 14. 9. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 15. 9. 10:15–12:00 N02901, Út 20. 9. 9:30–11:00 N02901, St 21. 9. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 22. 9. 10:15–12:00 N02901, Út 27. 9. 9:30–11:00 N02901, Čt 29. 9. 10:15–12:00 N02901, Út 4. 10. 9:30–11:00 N02901, St 5. 10. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 6. 10. 10:15–12:00 N02901, Út 11. 10. 9:30–11:00 N02901, St 12. 10. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 13. 10. 10:15–12:00 N02901, Út 18. 10. 9:30–11:00 N02901, St 19. 10. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 20. 10. 10:15–12:00 N02901, Út 25. 10. 9:30–11:00 N02901, St 26. 10. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 27. 10. 10:15–12:00 N02901, Út 1. 11. 9:30–11:00 N02901, St 2. 11. 7:00–11:10 A21/327 - Sekretariát, Čt 3. 11. 10:15–12:00 N02901, ...
- Předpoklady
- BVPX0422 Praxe II && bvdp0422 Souv.diet.praxe II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění; -stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče; -navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu - Osnova
- V rámci praxe:
- podílí se na činnosti nutričního týmu, spolupracuje s dietologem v péči o nemocné v závažných nutričních stavech
- zúčastňuje se vizit a pracovních schůzek s lékařem a staniční sestrou a při vizitách referuje o nutričním stavu pacientů a jejich vývoji
- zajišťuje včasné a přesné plnění plánu nutriční péče, za které odpovídá vrchní nutriční terapeutce a ošetřujícímu lékaři
- vede nutriční dokumentaci pacienta
- hodnotí podávání stravy pacientům
- spolupracuje s fyzioterapeutem ve vazbě na nutriční potřebu a možnosti nemocného
- zajišťuje nutriční hodnocení spojené s přijetím, přeložením na jiné oddělení, propuštěním do domácí a ambulantní péče
- provádí metabolický monitoring a bilanci přijatých specifických živin nemocného
- Literatura
- doporučená literatura
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- Výukové metody
- stáž
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2022/BVPX0533