LF:BVVP0533c Výž. v ochr. a p.veř.zdr.III-c - Informace o předmětu
BVVP0533c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 12. 9. 10:00–12:30 A21/107, Po 19. 9. 10:00–12:30 A21/107, Po 26. 9. 10:00–12:30 A21/107, Po 3. 10. 10:00–12:30 A21/107, Po 10. 10. 10:00–12:30 A21/107, Po 17. 10. 10:00–12:30 A21/107, Po 24. 10. 10:00–12:30 A21/107, Po 31. 10. 10:00–12:30 A21/107, Po 7. 11. 10:00–12:30 A21/107, Po 14. 11. 10:00–12:30 A21/107, Po 21. 11. 10:00–12:30 A21/107, Po 28. 11. 10:00–12:30 A21/107, Po 5. 12. 10:00–12:30 A21/107, Po 12. 12. 10:00–12:30 A21/107, Po 19. 12. 10:00–12:30 A21/107
- Předpoklady
- BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců (s ohledem na specifika těhotných žen, dětí a adolescentů, seniorů), výživu ve sportu, alternativní způsoby stravování a výživové poradenství. Dále je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii a problematiku ochrany spotřebitele. Například seznámit studenty se základními poznatky legislativy na úseku ochrany spotřebitele v EU a ČR a s fungováním systémů rychlé výstrahy jak celosvětovými, tak se systémy EU. Dále seznámit s fungováním státního dozoru jak preventivního, tak běžného na úseku ochrany veřejného zdraví. Obsahuje témata zaměřená na aktivní přístup člověka k ochraně vlastního zdraví i svého okolí.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr vhodných potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovni (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva),
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,
- vytvořit preventivní programy a hrát aktivní úlohu při výchově ke zdraví. - Osnova
- Výživová spotřeba. 24 – hod. recall. Potravinové skupiny, WHO skóre vlastního jídelníčku. Metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza vlastní jídelníček. Globální spotřeba. Databáze nutričních hodnot potravin a jejich využití ve výživě.Tabulky výživových hodnot potravin ( jak nakoupeno, jedlý podíl, jak snědeno). Software pro 24 – hod. recall. Výpočet 24 hod. spotřeby v živinách a energii. Výživový stav. Hodnocení výživového stavu, antropometrické metody, vlastní měření. Hodnocení výživového stavu – biochemické metody, cholesterol, HDL, TG. Různé podoby výživových doporučení. Kojení – kazuistiky. Osteoporóza – výpočet příjmu vápníku. Obezita metody snižování nadváhy. Kognitivně behaviorální přístup. Projekt epidemiologické studie. Příprava modelového projektu. Příprava modelového projektu – správná výživa školních dětí. Příprava modelového projektu – prevence kolorektálního karcinomu.Tvorba modelového intervenčního projektu na vybrané téma, jeho hodnocení a prezentace. Záznam jídelníčků společného stravování: jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, domov dětí, domov důchodců. Hodnocení získaných jídelníčků společného stravování. Návrh intervenčních materiálů a edukačních materiálů. Hodnocení připravených intervenčních materiálů. Aktuální otázky ve výživě – funkční potraviny, náhražky tuků a cukru,, alkohol ve výživě, doplňky výživy – možnosti a omezení, geneticky modifikované organismy, rizika alternativního způsobu stravování. Kritické čtení literatury - hodnocení vybraných titulů a článků, pořadů s tématikou výživy, populárních diet.
- Literatura
- povinná literatura
- KOLLÁROVÁ, Helena, Dagmar HORÁKOVÁ a Kateřina AZEEM. Základy epidemiologické metodologie. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014, 60 stran. ISBN 9788024441016. info
- doporučená literatura
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví. 2., aktualizované vydání. Praha: Grada, 2015, 312 stran. ISBN 9788024753515. URL info
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
- neurčeno
- HAVLÍNOVÁ, Miluše. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole : aktualizovaný modelový program podpory zdraví (dokument a metodika). 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Portál, 2006, 223 s. ISBN 8073670615. info
- HAVLÍNOVÁ, Miluše. Program podpory zdraví ve škole : rukověť projektu Zdravá škola. 2., rozš. vyd. Praha: Portál, 2006, 311 s. ISBN 8073670593. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
- Výukové metody
- Jako výuková forma se užívají semináře, cvičení a standardní trénink.
- Metody hodnocení
- závěrečný písemný test, zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2022/BVVP0533c