BVDP0521 Bakalářská práce I

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
6/6/0. 12. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 8:30–12:40 A21/112
Předpoklady
BVST041p Statistika - před. && BVVT021c Zdravotnická informatika && BVAJ0222 Angličtina II -c && BVKV0421c Klin. výživa a dietol.I-cvič. && BVMV041p Metodologie věd.výzkumu-př. && BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Bakalářská práce je písemnou součástí státní závěrečné zkoušky. Student v ní prokazuje své schopnosti řešit a zpracovat pod vedením svého školitele určité odborné téma. Práce má charakter vědeckého sdělení a musí proto zachovat určitou strukturu přizpůsobenou řešenému problému.
Výstupy z učení
Bakalářská práce slouží jako doklad a podklad ke státní závěrečné zkoušce a bude hodnocena oponenty.
Osnova
  • Výběr tématu bakalářské práce. Struktura bakalářské práce. Postup při zpracování bakalářské práce. Základní výzkumné metody. Zpracování absolventské práce na PC. Práce s odbornou literaturou - rešerše. Rozbor literatury. Stanovení a definice cíle práce. Písemný projekt – popis metod. Typ studie – zdroje podkladových dat, seznam znaků. Volba souboru (velikost, výběr)nebo popis kauzuistik s ohledem na proces nutriční péče. Způsob sběru dat – validita. Časový plán. Metody zpracování a analýzy dat. Pilotní studie. Sepsání bakalářské práce. Příprava prezentace na obhajobu bakalářské práce.
Literatura
    povinná literatura
  • PLACHETA, Zdeněk, Zuzana BRÁZDOVÁ, Miroslava KYASOVÁ, Ivan MÜLLER, Libor PÁČ, Jarmila SIEGELOVÁ, Svatopluk SYNEK a František ZAJÍČEK. Pokyny pro vypracování magisterské diplomové práce. Brno: Masarykova univerzita, 2000, 30 s. ISBN 80-210-2451-3. info
    doporučená literatura
  • ČSN ISO 690 a 690-2
  • CHRÁSKA, Miroslav. Metody pedagogického výzkumu : základy kvantitativního výzkumu. 2., aktualizované vydání. Praha: Grada, 2016, 254 stran. ISBN 9788024753263. URL info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • KUTNOHORSKÁ, Jana. Výzkum v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 175 s. ISBN 9788024727134. info
  • GREENHALGH, Trisha. Jak pracovat s vědeckou publikací : základy medicíny založené na důkazu. 1. vyd. Praha: Grada, 2003, 208 s. ISBN 8024703106. info
  • ŠESTÁK, Zdeněk. Jak psát a přednášet o vědě. Illustrated by Hana Kymrová. Vyd. 1. Praha: Academia, 1999, 204 s. ISBN 8020007555. info
Výukové metody
teoretická příprava, cvičení, prezentace, projekt
Metody hodnocení
projekt,zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2024.