BPVD031p Výživa a dietetika- přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2024
Rozsah
1.5/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Ing. Mgr. Veronika Pourová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Helena Vaclová (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 16. 9. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 23. 9. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 30. 9. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 7. 10. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 14. 10. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 21. 10. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 4. 11. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 11. 11. 7:45–10:15 F01B1/327, Po 18. 11. 7:45–10:15 F01B1/327
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti
Osnova
  • energie, základní makronutrienty, voda
  • výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
  • výživa v průběhu životního cyklu
  • alternativní způsoby stravování
  • celiakie, potravinové alergie
  • léčebná výživa v porodní asistenci
  • výživa těhotných a kojících
Literatura
    doporučená literatura
  • Nutrition at a glance. Edited by Sangita Sharma - Tony Sheehy - Fariba Kolahdooz - Mary Barasi. Second edition. Chichester: Wiley-Blackwell, 2016, xi, 180. ISBN 9781118661017. info
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
  • POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008, 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. info
  • BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVIT, 2005, 79 s. ISBN 8023962027. info
Výukové metody
přednáška, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Zkouška je zaměřena na edukaci hypotetické pacientky s jednou z vylosovaných diagnóz či stavů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BPVD031p