PdF:FC5101 Provoz obchodu a služeb - Informace o předmětu
FC5101 Provoz obchodu a služeb
Pedagogická fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Ing. Peter Marinič, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Učitelství praktického vyučování (program PdF, B-SPE) (3)
- Učitelství praktického vyučování (program PdF, B-SPE, směr Obory obchodu a služeb)
- Učitelství praktického vyučování (program PdF, B-SPE, směr Technické obory)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na vědomosti o základních obchodních kategoriích, jejich vzájemných vazbách a souvislostech, se zaměřením na maloobchod. Získané znalosti věcných složek a marketingových prvků obchodní činnosti, řešení technologie obchodního provozu uplatní student při zpracování podnikatelského záměru a projektu obchodní firmy. Cílem předmětu je podpořit schopnost studentů definovat základní pojmy obchodního podnikání se zaměřením na maloobchod a technologii maloobchodního provozu.
Vědomosti: Ucelený přehled o základních kategoriích maloobchodu a maloobchodního provozu.
Dovednosti: Uplatnit správně kategorie obchodního podnikání při zpracování podnikatelského záměru.
Postoje: Osvojit si návaznost maloobchodních operací v prodejnách. - Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět:
Definovat základní pojmy obchodního podnikání se zaměřením na maloobchod a technologii maloobchodního provozu. - Osnova
- 1) Význam obchodu, jeho třídění a funkce, základní pojmy.
- 2) Charakteristika distribučních cest zboží.
- 3) Maloobchodní síť a její členění.
- 4) Systemizace maloobchodních jednotek.
- 5) Technologie maloobchodního provozu.
- 6) Provozně dispoziční řešení maloobchodní jednotky.
- 7) Vybavení a zařízení prodejny dle obchodně provozních operací.
- 8) Základní formy prodeje zboží, jejich charakteristika, nákupní prostředí a atmosféra.
- 9) Synchronizace statických a dynamických prvků maloobchodního provozu.
- 10) Tvorba nákupního prostředí, design prodejny.
- 11) Význam ceny v obchodní činnosti.
- 12) Služby jako součást obchodní strategie, jejich členění a oceňování.
- Literatura
- povinná literatura
- ZÁBOJ, Marek. Obchodní nauka 1. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 87 s. ISBN 9788021062184. info
- ZÁBOJ, Marek. Obchodní nauka 2. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 111 s. ISBN 9788021062221. info
- STEJSKALOVÁ, Pavla a Pavla DVOŘÁKOVÁ. Provoz obchodu a služeb. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 118 s. ISBN 978-80-210-6441-6. info
- doporučená literatura
- ZÁBOJ, Marek. Obchodní operace. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2007, 148 s. ISBN 9788086575513. info
- PRAŽSKÁ, Lenka a Jiří JINDRA. Retail management. 2. přeprac. vyd. Praha: Management Press, 2006, 874 s. ISBN 80-7261-059-7. info
- PERNICA, Petr. Logistika (supply chain management) pro 21. století. Vyd. 1. Praha: Radix, 2005, 569 s. ISBN 8086031594. info
- Výukové metody
- Předmět probíhá formou přednášek, diskuzí, řešení tematicky zaměřených příkladů a samostatně zpracovaného projektu obchodní firmy formou podnikatelského záměru.
- Metody hodnocení
- Předmět je ukončen ústní zkouškou spojenou s obhajobou zpracovaného projektu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Zapisují si všichni studenti zaměření - Technické obory, Obchod a služby, Dopravní služby, Zdravotnické obory.
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2025/FC5101