PdF:OP3BK_DON3 Obchodní nauka 3 - O - Informace o předmětu
OP3BK_DON3 Obchodní nauka 3 - O
Pedagogická fakultajaro 2009
- Rozsah
- 0/0/3. 15 hodin. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Marek Záboj, Ph.D. (přednášející)
doc. JUDr. Ing. Oldřich Tvrdoň, CSc. (přednášející) - Garance
- doc. Mgr. Pavel Pecina, Ph.D.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miluše Čánská - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 180 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/180, pouze zareg.: 0/180 - Mateřské obory/plány
- Učitelství praktického vyučování (program PdF, B-SPE)
- Učitelství praktického vyučování (program PdF, B-SPE, směr Obory obchodu a služeb)
- Cíle předmětu
- Hlavním cílem předmětu je poskytnout posluchačům ucelené vědecké poznatky o významu a klasifikaci sortimentu. Dále bude pozornost zaměřena na obchodně provozní operace. Nedílnou součástí učebního materiálu bude objasnění současných trendů v oblasti služeb, jejich charakteristika a cenová tvorba. V závěrečné části bude uvedeno členění a význam platebního styku a členění plateb.
- Osnova
- 1. Význam pojmu sortiment obchodní a výrobní sortiment třídění a vývojové změny pracnost sortimentu 2. Obchodně provozní operace informační systém oběhu zboží technologická skupina zboží 3. Dispoziční řešení prodejních jednotek mechanizační prostředky a zařízení význam, členění a řešení ploch vztah prodejních a neprodejních ploch 4. Přepravní prostředky a obaly zboží 5. Cenová tvorba v obchodě význam ceny v obchodě metody stanovení ceny v obchodě obchodní přirážky slevy a skonta 6. Charakteristika a cenová tvorba služeb 7. Platební styk význam platebního styku rozdělení platebního styku klasifikace plateb dokumentární akreditiv směnky a šeky
- Literatura
- ZÁBOJ, Marek. Obchodní operace. Vyd. 1. Brno: B.I.B.S., 2003, 126 s. ISBN 80-86575-93-4. info
- Metody hodnocení
- Ukončení předmětu je formou písemné zkoušky.
- Informace učitele
- Okruhy pro státní zkoušku Obchodní nauka 1. Význam a efektivnost obchodu, důvody a překážky obchodu 2. Definice a vymezení obchodu 3. Třídění a funkce obchodu 4. Členění zboží, struktura a změny sortimentu 5. Obchodně-provozní operace, manipulační jednotka a zařízení v obchodním provozu 6. Nákupní atmosféra a dispoziční řešení prodejních jednotek 7. Retailing, faktory rozvoje a vývojové trendy retailingu 8. Obchodní kategorie prostředníci 9. Obchodní kategorie zprostředkovatelé 10. Druhy velkoobchodních činností 11. Druhy maloobchodních činností 12. Vertikální a horizontální kooperace obchodních firem 13. Rizika v obchodní činnosti 14. Zajištění splnění závazku 15. Smluvní pokuta a úroky z prodlení 16. Cíle cenové tvorby a slevy 17. Tvorba maloobchodních cen 18. Charakteristika a cenová tvorba služeb, služby v maloobchodě 19. Platební styk a členění plateb 20. Význam a charakteristika distribučních cest Studijní literatura a studijní pomůcky Základní: Burstiner, I.: Základy maloobchodního podnikání, VICTORIA PUBLISHING, Praha, 1994 Cox, R.: Jak dobře vést vlastní prodejnu, MANAGEMENT PRESS, Praha, 1995 Dodge, H. R. – Hanna, N.: Pricing, MANAGEMENT PRESS, Praha, 1997 Marvanová, M.: Platební styk, ECOM, Praha, 1992 Pražská, L., Jindra, J. & kol.: Obchodní podnikání – Retail management, Management Press, Praha 1997 Záboj, M.: Obchodní operace. B.I.B.S.: Brno, 2003
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
směr obchodu a služeb.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2009/OP3BK_DON3