RV2BP_6VC Výživa člověka

Pedagogická fakulta
jaro 2013
Rozsah
0/1/0. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučující
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (cvičící)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Michaela Daňková
Dodavatelské pracoviště: Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
RV2BP_6VC/01: St 10:15–11:00 učebna 27, L. Mužíková
RV2BP_6VC/02: St 9:20–10:05 učebna 27, L. Mužíková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student po absolvování předmětu bude schopen: - chápat základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu; - aktivně aplikovat výživová doporučení ve svém každodenním životě; - popsat anatomii a fyziologii trávící soustavy; - chápat energetickou bilanci, energetický příjem a výdej; - definovat bazální metabolismus a energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu; - definovat důležité vitamíny, minerální a stopové prvky ve výživě; - vysvětlit výživu v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent;
Osnova
  • Okruhy: 1.Význam výživy. Základní složky výživy. 2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. 3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. 4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). 5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory. 6.Minerální a stopové prvky ve výživě. 7.Regulace vody v těle a pitný režim. 8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR. 9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita. 10.Potravinové alergie a dietní režimy u vybraných druhů onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie aj.) 11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent). 12.Alternativní způsoby stravování. 13.Stravovací zvyklosti ve vybraných evropských a mimoevropských zemích. 14.Aktivizační metody v předmětu Výživa člověka.
Literatura
  • KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. ISBN 80-7169-627-7
  • časopis Výživa
  • TROJAN, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha 1994. Avicenum. 464 s. ISBN 80-7169-036-8
  • FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
  • MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
  • HRUBÝ, S. Pravda o dietách – o redukční zvláště. Úvaly, Ratio, 1997
  • FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
  • WOLF, A. a kol. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985
  • HEJDA, S. Kapitoly o výživě. Praha 1985. Avicenum.
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
Výukové metody
Výuka probíhá formou seminářů, které jsou doplněny vhodnými video ukázkami a prezentacemi v PPT.
Metody hodnocení
Student vypracuje seminární práci a úspěšně absolvuje závěrečný znalostní test o 20ti položkách hodnocených jednobodově. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné dosáhnout 16 bodů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2014.