UOPK_6003 Technologie potravin

Pedagogická fakulta
jaro 2016
Rozsah
0/0/.8. 10 hodin. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Petr Ptáček, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh
So 5. 3. 16:40–19:15 učebna 1, So 2. 4. 7:30–10:05 učebna 1, So 14. 5. 7:30–9:10 učebna 1, So 21. 5. 16:40–18:20 učebna 1
Předpoklady
UOPK_3000 Úvod do studia - Obchod a služ || UOPK_5000 Úvod do studia - Zdravotnické
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 6 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu technologie je poskytnou všeobecné poznatky o základních postupech a využití strojních zařízení při získávání, opracování, zpracování, balení a distribuci základních potravin živočišného i rostlinného původu a jejich vlivu na zpracovávanou surovinu a potravinu ( zejména prodloužení údržnosti, získání trvanlivosti a zabránění jejich zkáze).
Osnova
  • Technologie potravin I Základní technologie výroby a zpracování potravin živočišného původu (maso hovězí, maso vepřové, maso drůbeže, králíků, měkké masné výrobky, trvanlivé výrobky, tepelně neopracované masné výrobky, masové polokonzervy a konzervy, mlékárenské ošetření mléka, výroba zakysaných mléčných výrobků, měkkých sýrů, tvrdých sýrů, zpracování vajec a vaječných výrobků, medu a včelích produktů). Technologické postupy a používaná strojní zařízení k opracování potravin a surovin rostlinného původu ( čaj, káva, cukr a sladidla, rostlinné oleje, nápoje nealkoholické, nápoje s obsahem alkoholu, ovoce, zelenina, cereálie,suché plody, koření). Seznamuje studující se základními fyzikálními (mechanické, tepelné, záření) postupy používanými ke zpracování a opracování surovin a potravin rostlinného původu (např. mlýn, zpracování koření, pražení, mletí, balení kávy, kvasné technologie k výrobě nápojů s obsahem alkoholu, výroba nápojů s obsahem kofeinu, nealkoholických nápojů, výroba monocelulárního proteinu, výroba kvasnic, octa, piva, vína, kyseliny citrónové a pod). Technologie potravin II Základní technologie výroby a zpracování potravin živočišného původu (maso hovězí, maso vepřové, maso drůbeže, králíků, měkké masné výrobky, trvanlivé výrobky, tepelně neopracované masné výrobky, masové polokonzervy a konzervy, mlékárenské ošetření mléka, výroba zakysaných mléčných výrobků, měkkých sýrů, tvrdých sýrů, zpracování vajec a vaječných výrobků, medu a včelích produktů).
Literatura
  • MIKULIK. Produkce masa.
Výukové metody
teoretická příprava
Metody hodnocení
zkouška, písemný test - splnění 60 %
Informace učitele
Odborná literatura 3 : MIKULIK. Produkce masa. STEINHAUSER. Technologie masa. HOLEC. Produkce vajec. MAŠEK. Potraviny a nápoje. TULÁČKOVÁ, ŠTĚPÁNEK. Technologie v kostce. Kolektiv. Technologie. BERNARDINI, E. Oilseeds, Oils and Fats. Vol. 1. Raw metrials and Extraktion Techniques. Rome: Interstampa, 1982. 600 s. BERNARDINI, E. Oilseeds, Oils and Fats. Vol. 2. Vegetable Oils and Fat Processing. Rome: Interstampa, 1982. 616 s. DODOK, L. Chémia a technológia trvanlivého pečiva. Bratislava: ALFA, 1988. 298 s. DRDÁK, M. aj. Základy potravinárskych technológií . Bratislava: Malé centrum. 1996. 495s. DUBRAVICKÝ, J. Výživové faktory akosti mäsa a mäsových výrobkov. (Habilitačná práca). SVŠT CHTF, 1975. HAMPL, J. Jakost pekárenských a cukrárenských výrobků. Praha: SNTL, 1981. 277 s. ILČÍK, F., VAGUNDA, J., BEBJAK, P. Technologie konzervárenství. Praha: SNTL, 1984. 288 s. KRKOŠKOVÁ, B., VACOVÁ, T. Progresívne technológie v mliekárstve. Bratislava: ALFA, 1982. 183 s. KYZLINK, V., DOBIÁŠ. J., HOSTAŠOVÁ, B. Schémata linek a zařízení pro přednášky z technologie neúdržných potravin rostlinného původu. Praha: VŠCHT, 1985. 54 s. LÁT, J. aj. Technologie masa. Praha: SNTL, 1984. 662 s. POKORNÝ, J. aj. Technologie tuků. Praha: SNTL, 1986. 267 s. STUDNICKÝ, J. Prehľad potravinárskych technológií. Bratislava: ALFA, 1979, 377 s. ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře. Praha: SNTL, 1963. 371 s. TEPLÝ, M. aj. Nové směry v technice a technologii mlékárenského průmyslu. Praha: SNTL, 1980. 243 s. ZAJÍC, J. aj. Principy potravinářských technologií a vody. Praha: SNTL, 1985. 169 s. ZELENKA, S., ČURDA, K., BOHAČENKO, I. Technologie krmiv a škrobu. 2. vyd. Praha: SNTL, 1983. 265 s.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby nebo Zdravotnické obory.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2017, jaro 2018.