PdF:RV2RC_2VC Výživa člověka - Informace o předmětu
RV2RC_2VC Výživa člověka
Pedagogická fakultajaro 2017
- Rozsah
- konzultace. 4 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Andrea Špačková
Dodavatelské pracoviště: Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- DAP Výchova ke zdraví pro základní školy (program PdF, C-CV)
- Cíle předmětu
- Student po absolvování předmětu bude schopen: - chápat základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu; - aktivně aplikovat výživová doporučení ve svém každodenním životě; - popsat anatomii a fyziologii trávící soustavy; - chápat energetickou bilanci, energetický příjem a výdej; - definovat bazální metabolismus a energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu; - definovat důležité vitamíny, minerální a stopové prvky ve výživě; - vysvětlit výživu v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent)
- Osnova
- Okruhy: 1.Význam výživy. Základní složky výživy. 2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. 3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. 4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). 5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory. 6.Minerální a stopové prvky ve výživě. 7.Regulace vody v těle a pitný režim. 8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR. 9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita. 10.Potravinové alergie a dietní režimy u vybraných druhů onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie aj.) 11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent). 12.Alternativní způsoby stravování. 13.Stravovací zvyklosti ve vybraných evropských a mimoevropských
- Literatura
- povinná literatura
- BLATNÁ J. a kol. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu, 2005.
- Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole : příručka pro učitele. Edited by Vladislav Mužík. Brno: Paido, 2007, 150 stran. ISBN 9788073151560. info
- neurčeno
- KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. ISBN 80-7169-627-7
- Výživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5.
- PROVAZNÍK, K. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995.
- Výukové metody
- Výuka probíhá formou přednášek, seminářů a praktických cvičení které jsou doplněny prezentacemi.
- Metody hodnocení
- Student vypracuje seminární práci a úspěšně absolvuje závěrečný znalostní test o 20ti položkách hodnocených jednobodově. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné dosáhnout 16 bodů.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2017/RV2RC_2VC