CJp429 Literární zobrazení a historie parfému v evropské kultuře

Pedagogická fakulta
jaro 2022
Rozsah
1/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
doc. PhDr. Milena Šubrtová, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Milena Šubrtová, Ph.D.
Katedra českého jazyka a literatury – Pedagogická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Katedra českého jazyka a literatury – Pedagogická fakulta
Rozvrh
St 17:00–17:50 učebna 4
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s parfémovou kulturou v různých dobových kontextech a upozornit na její průniky s literaturou. Předmět vede k prohloubení kompetencí reflektovat parfém jako umělecké dílo.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu získá základní orientaci v problematice evropské olfaktorické kultury ve vztahu k literatuře a jiným druhům umění; seznámí se s klasickými parfémy 19. - 21. století a naučí se analyzovat jejich základní složky; prokáže schopnost vnímat umělecká díla synkreticky s využitím olfaktorických asociací a vjemů.
Osnova
  • 1. Vymezení základních pojmů souvisejících s parfémovou kulturou. 2. Proměnlivá pozice parfému v kultuře od 19. století do začátku 21. století. 3. Literární obraz parfému a parfémy inspirované literaturou. 4. Lingvistický pohled na svět parfémového umění. 5.-10. Klasická parfémová díla a jejich interpretace.
Literatura
    povinná literatura
  • CORBIN, Alain. Narcis a miazma : pach a společenské představy 18. a 19. století. Translated by Lenka Kolářová. První vydání. Praha: Argo, 2004, 290 stran. ISBN 8072035290. info
    doporučená literatura
  • De FEYDEAU, Élisabeth. Les parfums. Éditions Robert Laffont, Paris 2011.
Výukové metody
Výuka probíhá formou přednášek s praktickými ukázkami, díky kterým studenti mají možnost seznámit se s klasickými parfémy a jejich interpretací.
Metody hodnocení
Kolokviální rozprava (možno nahradit ji písemnou prací v rozsahu 2000-3600 znaků) prezentující vlastní reflexi vybraného parfému (či reflexi uměleckého díla na základě olfaktorických vjemů či v souvislosti s nimi).
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024.