DAPVZ5 Výživa člověka

Pedagogická fakulta
jaro 2025
Rozsah
16 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
Garance
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Andrea Špačková
Dodavatelské pracoviště: Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování předmětu je účastník/účastnice schopen/schopna: • porozumět, vysvětlit a v praxi aplikovat základní poznatky z oblasti výživy člověka; • základní výživová doporučení dokáže uplatnit v teoretické i praktické rovině vždy s přihlédnutím k individuálním potřebám daného člověka.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu účastník/účastnice: • chápe základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu; • aktivně aplikuje výživová doporučení a základní hygienické a technologické postupy při přípravě pokrmů; • chápe energetickou bilanci a bazální metabolismus; definuje základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), důležité vitaminy, minerální a stopové prvky ve výživě; • vysvětlí specifika výživy v průběhu ontogenetického vývoje.
Osnova
  • 1. Význam výživy, obecná výživová doporučení, energetická bilance. 2. Základní složky výživy I – sacharidy, vláknina, bílkoviny, tuky. 3. Základní složky výživy II – vitaminy, minerální látky, stopové prvky 4. Voda a pitný režim. 5. Výživa a nemoci (obezita, poruchy příjmu potravy, osteoporóza, metabolická onemocnění, potravinové alergie). Dietní režimy u vybraných onemocnění. Role výživy v prevenci onemocnění. 6. Bezpečnost potravin. Alimentární nákazy. Zásady přípravy pokrmů. 7. Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (v těhotenství, při kojení, výživa kojence, batolete, dětí, seniorů). 8. Alternativní způsoby stravování.
Literatura
    povinná literatura
  • https://bezpecnostpotravin.cz/
  • https://www.viscojis.cz/teens/index.php/pro-ucitele
  • https://www.vyzivaspol.cz/
  • MUŽÍK, Vladislav, Leona MUŽÍKOVÁ a Hana DVOŘÁKOVÁ. aj. Pohyb a výživa: šest priorit v pohybovém a výživovém režimu žáků na 1. stupni ZŠ [online]. Online. 1. vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2014. ISBN 978-80-7481-070-1. URL info
Výukové metody
Výuka výživy probíhá formou dvouhodinových webinářů. Přednášky jsou zpracovány formou prezentací a doplněné odkazy na doporučenou studijní literaturu a internetové zdroje. Dílčí témata jsou prezentována pomocí didaktických prostředků a pomůcek. Účastníci/účastnice samostatně zpracovávají tematické pracovní listy.
Metody hodnocení
Písemný znalostní test doplněný ústní rozpravou.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2025/DAPVZ5