PdF:DAPVZ5 Výživa člověka - Informace o předmětu
DAPVZ5 Výživa člověka
Pedagogická fakultajaro 2025
- Rozsah
- 16 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Andrea Špačková
Dodavatelské pracoviště: Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Cíle předmětu
- Po absolvování předmětu je účastník/účastnice schopen/schopna: • porozumět, vysvětlit a v praxi aplikovat základní poznatky z oblasti výživy člověka; • základní výživová doporučení dokáže uplatnit v teoretické i praktické rovině vždy s přihlédnutím k individuálním potřebám daného člověka.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu účastník/účastnice: • chápe základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu; • aktivně aplikuje výživová doporučení a základní hygienické a technologické postupy při přípravě pokrmů; • chápe energetickou bilanci a bazální metabolismus; definuje základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), důležité vitaminy, minerální a stopové prvky ve výživě; • vysvětlí specifika výživy v průběhu ontogenetického vývoje.
- Osnova
- 1. Význam výživy, obecná výživová doporučení, energetická bilance. 2. Základní složky výživy I – sacharidy, vláknina, bílkoviny, tuky. 3. Základní složky výživy II – vitaminy, minerální látky, stopové prvky 4. Voda a pitný režim. 5. Výživa a nemoci (obezita, poruchy příjmu potravy, osteoporóza, metabolická onemocnění, potravinové alergie). Dietní režimy u vybraných onemocnění. Role výživy v prevenci onemocnění. 6. Bezpečnost potravin. Alimentární nákazy. Zásady přípravy pokrmů. 7. Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (v těhotenství, při kojení, výživa kojence, batolete, dětí, seniorů). 8. Alternativní způsoby stravování.
- Literatura
- povinná literatura
- https://bezpecnostpotravin.cz/
- https://www.viscojis.cz/teens/index.php/pro-ucitele
- https://www.vyzivaspol.cz/
- MUŽÍK, Vladislav, Leona MUŽÍKOVÁ a Hana DVOŘÁKOVÁ. aj. Pohyb a výživa: šest priorit v pohybovém a výživovém režimu žáků na 1. stupni ZŠ [online]. Online. 1. vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2014. ISBN 978-80-7481-070-1. URL info
- doporučená literatura
- https://www.eufic.org/en/
- PROCHÁZKOVÁ, Dagmar, Zlata KAPOUNOVÁ, Julie DOBROVOLNÁ, Zdeněk DOLEŽEL, Irena HALUZOVÁ, Eliška HLOUŠKOVÁ, Kateřina HORTOVÁ, Petr JABANDŽIEV, Kamila JANČEKOVÁ, Jana JANČÍKOVÁ, Hana JIČÍNSKÁ, Tomáš JIMRAMOVSKÝ, Petra KONEČNÁ, Petr LOKAJ, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Jan PAPEŽ, Jakub PECL, Tomáš PRUŠA, Ondřej RYBNÍČEK, Kateřina SLABÁ, Veronika SUCHODOLOVÁ, Jiří ŠTARHA, Jiří TŮMA, Milan URÍK, Ondřej ZVĚŘINA a Denisa BEZDĚKOVÁ. Výživa dětí. Brno: Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity, 2021, 248 s. ISBN 978-80-210-9846-6. URL info
- FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
- BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVIT, 2005, 79 s. ISBN 8023962027. info
- Výukové metody
- Výuka výživy probíhá formou dvouhodinových webinářů. Přednášky jsou zpracovány formou prezentací a doplněné odkazy na doporučenou studijní literaturu a internetové zdroje. Dílčí témata jsou prezentována pomocí didaktických prostředků a pomůcek. Účastníci/účastnice samostatně zpracovávají tematické pracovní listy.
- Metody hodnocení
- Písemný znalostní test doplněný ústní rozpravou.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2025/DAPVZ5