Ch4_5P3P Biochemie

Pedagogická fakulta
podzim 2001
Rozsah
1/0/0. 1 kr. Doporučované ukončení: k. Jiná možná ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Alena Vozdecká
Předpoklady
Ch4_2p1p Obecná chemie && Ch4_1P1L Lab. a přístroj. technika
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Složení a stavba živé hmoty. Organizace buněk. Základní skupiny biomolekul: Aminokyseliny a bílkoviny, Sacharidy, Nukleové kyseliny, lipidy a membrány. Základní přeměny biomolekul. Metabolismus a jeho základní charakteristiky. Energetika biochemických reakcí. Základy enzymologie. Metabolismus aminokyselin a bílkovin. Metabolismus nukleových kyselin a proteosyntéza. Metabolismus sacharidů a lipidů. Základy bioenergetiky. Vzájemné vztahy v metabolismu, jeho regulace. Membránový transport. Vybrané biosyntetické dráhy. Xenobiochemie.
Osnova
  • Předmět biochemie. Život. Hierarchické uspořádání struktur, vývoj živé hmoty. Aminokyseliny, jejich základní struktura, vlastnosti a reakce. Metody studia aminokyselin. Peptidy, jejich struktura a názvosloví. Analýza a syntéza peptidů. Významné peptidy. Bílkoviny, jejich struktura a vlastnosti. Klasifikace bílkovin. Konformace a její změny. Metody izolace a studia bílkovin. Funkce bílkovin: katalytické, strukturní, transportní, signální, obranné. Nukleové kyseliny. Složení a struktura polynukleotidů, typy nukleových kyselin. Sacharidy. Struktura, obecné vlastnosti a reakce monosacharidů. Di- oligo- a polysacharidy, jejich struktura a funkce. Lipidy, jejich složení a vlastnosti, rozdělení a funkce. Struktura a vlastnosti biomembrán. Obecné rysy metabolismu, katabolické a anabolické pochody. Chemické reakce, rovnováha, energetika. Makroergické sloučeniny. Základy enzymologie. Struktura a vlastnosti enzymů, mechanismus účinku. Rozdělení a názvosloví enzymů, klasifikace. Měření aktivit, jednotky. Podmínky enzymových reakcí. Enzymová kinetika. Organizace enzymů, regulace. Isolace enzymů. Koenzymy, rozdělení, struktura a funkce. Biologická oxidace. Struktura a funkce hemoglobinu. Základní vlastnosti porfyrinových struktur. Funkce koenzymu při přenosu protonu. Anaerobní oxidace sacharosy. Glykolýza. Alkoholové kvašení. Pentosový cyklus. Krebsův cyklus. beta-Oxidace. Mechanismus oxidativní fosforylace. Dýchací řetězec. Chemiosmotická tvorba ATP. Fotosyntéza,senzibilizátory, pigmenty, fotolýza vody, průběh, přenos elektronu. Oxygenace. Porfyriny, jejich syntéza a degradace. Isoprenoidy, biosyntéza, terpenoidy s důrazem na karetony a vitamin D. Steroidy, nomenklatura, biosynteza a premeny Metabolismus vitaminů a hormonů. Nervová a humorální soustava a procesy v nich probíhající. Gernetické aspekty života a spojené biochemické procesy.
Literatura
  • ŠÍPAL, Zdeněk. Biochemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992, 479 s. ISBN 8004217362. info
  • KARLSON, Peter. Základy biochemie. Translated by Jan Kocourek - Sylva Leblová. 3., přeprac. vyd. Praha: Academia, 1981, 501 s. info
Metody hodnocení
Typ výuky: přednáška
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2002, podzim 2003.