PdF:FC6304 Zbožíznalství - Informace o předmětu
FC6304 Zbožíznalství
Pedagogická fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 0/2/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Mgr. Ing. David Vorel (přednášející) - Garance
- doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- FC6304/Kombi01: So 20. 10. 16:00–17:50 učebna 5, So 24. 11. 16:00–17:50 učebna 57, So 8. 12. 8:00–9:50 učebna 3, So 15. 12. 18:00–19:50 laboratoř 88, J. Šibor, D. Vorel
FC6304/Prez01: St 10:00–10:50 laboratoř 88, St 14:00–14:50 laboratoř 88, J. Šibor, D. Vorel - Předpoklady
- FC6300 Úvod do studia - Obchod a služby
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Předmět zbožíznalství umožňuje studentům orientaci v hlavních sortimentních skupinách v souladu s platnou legislativou a požadavky obchodní praxe, objasňuje problematiku užitných vlastností, jakosti, hodnocení zboží, vad zboží, označování a odborného prodeje zboží.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit základní pojmy související se znalostmi o zboží a jak je toto ovlivňováno v pozitivním i negativním směru;
- dokáže použít získané informace pro samostatné uvažování nad funkcí zboží a nad jeho prodejem;
- umí předkládat odůvodněná rozhodnutí vycházející ze získaných vědomostí, případně dovedností o zboží;
- na základě nabytých znalostí odvodí vhodná rizika související s typem zboží dle situace a použití;
- interpretuje charakteristiky jednotlivých druhů zboží v edukačním procesu. - Osnova
- Potravinářské zboží charakteristika význam členění požadavky na jakost a ochrana jakosti označování uvádění do oběhu trendy vývoje potravin vč. tendence k humanizaci výrobků etapy ve vývoji potravin Průmyslové zboží charakteristika význam členění požadavky na jakost a ochrana jakosti označování uvádění do oběhu Rozpoznávání padělků
- Literatura
- doporučená literatura
- HŮLOVÁ, Marie, Helena KOŘÁNOVÁ a Alena PLÁŠKOVÁ. Zbožíznalství vybraných komodit. Vyd. 2. Praha: Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0846-X.
- KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. ISBN 978-80-86578-68-2.
- KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač - prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží. 1. vyd. Praha: IQ 147, 1996, 177 s. info
- Výukové metody
- teoretická příprava,diskuze
- Metody hodnocení
- písemný test
- Informace učitele
- výuka může probíhat bezkontaktně
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby.
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2018/FC6304