PdF:FC6303 Podstata fungování provozoven - Informace o předmětu
FC6303 Podstata fungování provozoven služeb
Pedagogická fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 8 hodin. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Ing. Peter Marinič, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- FC6303/Kombi01: So 10. 10. 16:00–17:50 učebna 4, So 17. 10. 16:00–17:50 učebna 4, So 14. 11. 8:00–9:50 učebna 7, So 16. 1. 14:00–15:50 učebna 7, P. Marinič
FC6303/Prez01: Po 10:00–11:50 laboratoř 80, P. Marinič - Předpoklady
- FC6300 Úvod do studia - Obchod a služby
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je poskytnout studentům přehledné informace o fungování podniků, se zaměřením na specifika provozoven služeb. Pozornost je věnována rozboru fungování podniku, zejména prostřednictvím rozboru funkcí podniku, a to jak po stránce organizační (útvarový i procesní přístup), tak po stránce materiálního zabezpečení. Daná problematika je propojena s financemi podniku a jejich řízením. Jsou tedy probírány otázky financování podniku, hodnocení investic i komplexního hodnocení finanční situace podniku.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu bude student:
- umět analyzovat rozvahu a výkaz zisků a ztrát
- zná jakým způsobem se sestavují ukazatele hodnotící podnik (z finančního hlediska)
- umět sestavit několik desítek ukazatelů z různých finančních oblastí podniku
- vědět jak komplexně zhodnotit finanční situaci podniku a měl představu o východiscích finančního řízení a rozhodování v podniku - Osnova
- 1) Základní pojmy podniku, podnikových funkcí, podnikové ekonomiky.
- 2) Služby jako nehmotný produktu a jejich klasifikace.
- 3) Účetní výkazy podniku a jejich význam.
- 4) Horizontální a vertikální analýza podniku, finanční a provozní páka, analýza bodu zvratu.
- 5) Poměrové ukazatele a komplexní hodnocení finanční situace podniku.
- 6) Produkce a její specifika s ohledem na poskytování služeb.
- 7) Skladové hospodářství, zásoby a jejich financování.
- 8) Odbyt – výrobková, cenová, komunikační a distribucí politika.
- 9) Personalistika, produktivita a personální náklady.
- 10) Financování podniku.
- 11) Investování a hodnocení investic.
- 12) Správa podniku a vztah mezi vlastníkem a managementem.
- Literatura
- povinná literatura
- SUCHÁNEK, Petr. Finanční management. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 128 s. DSO 1. ISBN 978-80-210-4277-3. info
- BLAŽEK, Ladislav a Martin LANDA. Ekonomika a řízení podniku. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006, 96 s. ISBN 8021039604. info
- doporučená literatura
- MAREK, Petr. Studijní průvodce financemi podniku. 2. aktualizované vyd. Praha: Ekopress, 2009, 634 s. ISBN 9788086929491. info
- LANDA, Martin a Michal POLÁK. Ekonomické řízení podniku. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2008, xiv, 198. ISBN 9788025119969. info
- PROCHÁZKA, Jakub. Základy účetnictví v kostce : [nejen pro střední školy]. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2003, 118 s. ISBN 8072008064. info
- Výukové metody
- Předmět je koncipován formou přednášek, diskuzí a tematicky zaměřených příkladů a samostatně zpracovaného projektu analýzy vybrané podnikové funkce s vazbou na podnikové finance.
- Metody hodnocení
- Předmět je ukončen ústní zkouškou spojenou s obhajobou zpracovaného projektu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2020/FC6303