FF:ETBB123 Víno jako kulturní fenomén - Informace o předmětu
ETBB123 Víno jako kulturní fenomén
Filozofická fakultajaro 2019
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. et Mgr. Eva Chovancová (přednášející)
- Garance
- doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová
Dodavatelské pracoviště: Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta - Rozvrh
- každé liché pondělí 14:00–15:40 J31
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s historií pěstování révy ve světě a na území České republiky. Student bude zároveň srozuměn s pracovním postupem výroby vína s dalšími socio-kultunírmi jevy, které jsou s vinasřtvím spojovány (folklor, lidové stavitelství).
- Výstupy z učení
- Student bude schopen se po absolvování předmětu:
-orientovat v literatuře věnující se problematice historie vína
-orientovat v historických pramenech k tématu
-absolvovat terénní výzkum k tématu
-pracovat s oborovým časopisem Vinařský obzor
-popsat historické milníky ve vývoji vinařství
-popsat změny vinařství v průběhu 20. století
-identifikovat tradiční jevy, které josu spojovány s vínem
-porozumět každodennosti vinařů
-popsat celý proces pěstování a výroby vína - Osnova
- -Základní pojmy a výroba vína
- -Literatura a prameny
- -Dějiny vína
- -Vinařství v českých zemích
- -Vinařské stavby
- -Vinařský folklor
- -Vinařská legislativa
- Literatura
- povinná literatura
- JOHNSON, Hugh. Příběh vína. Translated by Vilém Beran. Vyd. 1. [Praha]: Slovart, 2008, 256 s. ISBN 9788073910631. info
- FROLEC, Václav. Tradiční vinařství na Moravě. Vyd. 1. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1974, 256 s. URL info
- SMUTNÁ, Kateřina. K dějinám a současnosti moravského vinařství : výběrová bibliografie z knižních fondů jihomoravských archivů. Brno: Pro Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 130 s. ISBN 8023934600. info
- FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
- neurčeno
- FROLEC, Václav. Jihomoravské vinohradnictví : [tradice a současnost]. 2. přeprac. vyd. Brno: Blok, 1984, 218 s. info
- POKORNÝ, Pavel. Tradiční vinařství na Moravě. Illustrated by Rostislav Pospíšil. 2., upr. vyd. Mikulov: Regionální muzeum v Mikulově, 2013, 94 s. ISBN 9788085088434. info
- SMUTNÁ, Kateřina. Prameny k dějinám vinařství na Moravě : tematický soupis z archivních fondů Moravského zemského archivu v Brně, Státních okresních archivů Brno-venkov se sídlem v Rajhradě, Břeclav se sídlem v Mikulově, Hodonín, Uherské Hradiště,. Brno: Pro Orionreal, s.r.o., Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 233 s. ISBN 8023935445. info
- Výukové metody
- Přednášky a terénní výzkum.
- Metody hodnocení
- Aktivní účast, terénní výzkum a tvorba bibliografie.
- Informace učitele
- Pro absolvování předmětu bude nutné sestavit bibliografii jednoho ročníku časopisu Vinařský obzor (odevzdání během semestru) a v rámci terénního výzkumu zaznamenat a přepsat rozhovor s vinařem (odevzdat během zkouškového období na kolokviu v termínu, na který se student přihlásí).
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován jednorázově.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2019/ETBB123