KSCB715 Chinese Cultural Anthropology - seminar

Faculty of Arts
Spring 2022
Extent and Intensity
1/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
doc. Lucie Olivová, MA, Ph.D., DSc. (lecturer)
Guaranteed by
doc. Lucie Olivová, MA, Ph.D., DSc.
Department of Chinese Studies – Asia Studies Centre – Faculty of Arts
Contact Person: doc. Lucie Olivová, MA, Ph.D., DSc.
Supplier department: Department of Chinese Studies – Asia Studies Centre – Faculty of Arts
Timetable
each odd Monday 14:00–15:40 B2.34, each odd Monday 16:00–17:40 B2.34
Prerequisites
TYP_STUDIA(N)
KSCA605
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The aim of the course is to introduce general theories of Cultural and Social Anthropology. The course deepens the ability of the students to understand traditional Chinese culture in various contexts.
Learning outcomes
At the end of the course the student will :
- gain the overview of Western anthropological theories
- understand Chinese social and cultural phenomenons in a particular theoretical frame
- interpret the spiritual and material values of Chinese society
Syllabus
  • Students will read and discuss texts about the following issues:
  • 1. topics of anthropology
  • 2. patterns of culture
  • 3. development of anthropological thought
  • 4. historical anthropology
  • 5. The Ballad of Narayama
  • 6. food
  • 7. women
  • 8. optional
Literature
    required literature
  • SOUKUP, Václav. Přehled antropologických teorií kultury. Vydání první. 229 stran. ISBN 8071783285. info
  • Elisbeth Rochat de la Valleé: ESENCE ŽENSTVÍ (Zdraví a plodnost v klasických čínských textech) Nakladatelství Pragma, 2012
  • BENEDICT, Ruth. Kulturní vzorce. Translated by Jitka Fialová. Vydání druhé, upravené,. Praha: Portál, 2019, 270 stran. ISBN 9788026214465. info
  • DUBNIČKA, Ivan. Misa Mäsa. Bratislava: Karpaty-Infopress, 2012, 223 s. ISBN 9788096853397. info
  • Náboženství a jídlo. Edited by Tomáš Bubík - Martin Fárek. Vyd. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005, 185 s. ISBN 8071948004. info
  • JACKSON, Eve. Jídlo a proměna : symbolika jídla ve snech, pohádkách a mýtech. Translated by Věra Stavová. Vyd. 1. Brno: Nakladatelství Tomáše Janečka, 2004, 136 s. ISBN 8085880377. info
  • MURPHY, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Translated by Hana Červinková. 2. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004, 268 s. ISBN 9788086429250. info
    recommended literature
  • Lévi-Strauss, Claude. Vařené a syrové. Praha: Argo, 2006. 423 s.
  • FRAZER, James George. Zlatá ratolest. Edited by Erich Herold - Věra Heroldová-Šťovíčková. Vydání v Československém. V Praze: Československý spisovatel, 2012, 815 stran. ISBN 9788074590887. info
  • HEROLDOVÁ, Helena. Čína - země hedvábí : od starověku po současnost. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010, 186 s. ISBN 9788074220289. info
  • Jídlo : dějiny chuti. Edited by Paul H. Freedman. 1. české vyd. Praha: Mladá fronta, 2008, 368 s. ISBN 9788020418470. info
  • BUDIL, Ivo T. Za obzor Západu : proměny antropologického myšlení od Isidora ze Sevilly po Franze Boase. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2007, 809 s. ISBN 9788072549986. info
Teaching methods
interpretation of the assigned readings, students´ presentations, discussions
Assessment methods
Attendance, short presentation, and active performance in class required.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught once in two years.
The course is also listed under the following terms Autumn 2018.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2022/KSCB715