FF:ETBA138 Materiál. kult. trad.venkov II - Informace o předmětu
ETBA138 Materiální kultura tradičního venkova II
Filozofická fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Roman Doušek, Ph.D. (přednášející)
prof. PhDr. Alena Křížová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. et Mgr. Marie Novotná (pomocník) - Garance
- PhDr. Roman Doušek, Ph.D.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová
Dodavatelské pracoviště: Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Etnologie (program FF, B-ET_) (3)
- Cíle předmětu
- Předmět seznamuje studenty s dalším výběrovým okruhem materiálních projevů tradiční kultury středoevropského venkova na příkladu studia tradiční rukodělné výroby, dopravy a stravy.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen popsat základní reálie tradiční rukodělné výroby, historických forem dopravy a tradiční stravy, bude se orientovat v systematice tradičních forem obživy a jejích hlavních produkčních oblastech.
- Osnova
- Tradiční rukodělná výroba-klasifikace Tradiční rukodělná výroba-dřevo Tradiční rukodělná výroba-pletiva Tradiční rukodělná výroba-keramika Tradiční rukodělná výroba-textilní výroba Tradiční rukodělná výroba-ostatní doplňkové materiály Tradiční formy obchodu Tradiční doprava Tradiční strava
- Literatura
- povinná literatura
- Ethnographischer atlas (Souběž.) : Etnografický atlas. 1. info
- SMRČKA, Aleš. Tradiční horský transport : Krkonoše, Šumava, Západní Beskydy a Javorníky. Brno: Masarykova univerzita, Etnologický ústav AV ČR, 2021, 255 s. Etnologické studie 25. ISBN 978-80-210-9929-6. URL info
- VÁLKA, Miroslav. Homo faber : tradiční zemědělství a lidová výroba. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014, 153 s. ISBN 9788021071124. URL info
- DRÁPALA, Daniel. Přínos dopisovatelů Národopisné společnosti pro dokumentaci tradiční rukodělné výroby. In Drápala, Daniel. Tradiční rukodělná výroba. Vyd. 1. Praha: Česká národopisná společnost, 2013, s. 5-10. Lidová kultura v pracích dopisovatelů České národopisné společnosti ; sv. 1. ISBN 978-80-905273-1-7. info
- ŠTIKA, Jaroslav. Lidová strava na Valašsku. 2., dopl. vyd. Praha: Kneifl, 1997, 212 s. ISBN 8086052060. info
- JANČÁŘ, Josef. Lidová rukodělná výroba na Moravě. Ve Strážnici: Ústav lidového umění, 1988, 119 s. URL info
- ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, Marie. Česká strava lidová. V Praze: Družstevní práce, 1945, 631 s. info
- Výukové metody
- Přednášky, čtení.
- Metody hodnocení
- Zkouška.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován jednou za dva roky.
Výuka probíhá každý týden.
Přednáška se vztahuje pouze na studenty přijaté od září 2021.
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2025/ETBA138