ETBA138 Materiální kultura tradičního venkova II

Filozofická fakulta
jaro 2025
Rozsah
2/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Roman Doušek, Ph.D. (přednášející)
prof. PhDr. Alena Křížová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. et Mgr. Marie Novotná (pomocník)
Garance
PhDr. Roman Doušek, Ph.D.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová
Dodavatelské pracoviště: Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět seznamuje studenty s dalším výběrovým okruhem materiálních projevů tradiční kultury středoevropského venkova na příkladu studia tradiční rukodělné výroby, dopravy a stravy.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen popsat základní reálie tradiční rukodělné výroby, historických forem dopravy a tradiční stravy, bude se orientovat v systematice tradičních forem obživy a jejích hlavních produkčních oblastech.
Osnova
  • Tradiční rukodělná výroba-klasifikace Tradiční rukodělná výroba-dřevo Tradiční rukodělná výroba-pletiva Tradiční rukodělná výroba-keramika Tradiční rukodělná výroba-textilní výroba Tradiční rukodělná výroba-ostatní doplňkové materiály Tradiční formy obchodu Tradiční doprava Tradiční strava
Literatura
    povinná literatura
  • Ethnographischer atlas (Souběž.) : Etnografický atlas. 1. info
  • SMRČKA, Aleš. Tradiční horský transport : Krkonoše, Šumava, Západní Beskydy a Javorníky. Brno: Masarykova univerzita, Etnologický ústav AV ČR, 2021, 255 s. Etnologické studie 25. ISBN 978-80-210-9929-6. URL info
  • VÁLKA, Miroslav. Homo faber : tradiční zemědělství a lidová výroba. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014, 153 s. ISBN 9788021071124. URL info
  • DRÁPALA, Daniel. Přínos dopisovatelů Národopisné společnosti pro dokumentaci tradiční rukodělné výroby. In Drápala, Daniel. Tradiční rukodělná výroba. Vyd. 1. Praha: Česká národopisná společnost, 2013, s. 5-10. Lidová kultura v pracích dopisovatelů České národopisné společnosti ; sv. 1. ISBN 978-80-905273-1-7. info
  • ŠTIKA, Jaroslav. Lidová strava na Valašsku. 2., dopl. vyd. Praha: Kneifl, 1997, 212 s. ISBN 8086052060. info
  • JANČÁŘ, Josef. Lidová rukodělná výroba na Moravě. Ve Strážnici: Ústav lidového umění, 1988, 119 s. URL info
  • ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, Marie. Česká strava lidová. V Praze: Družstevní práce, 1945, 631 s. info
Výukové metody
Přednášky, čtení.
Metody hodnocení
Zkouška.
Další komentáře
Předmět je vyučován jednou za dva roky.
Výuka probíhá každý týden.
Přednáška se vztahuje pouze na studenty přijaté od září 2021.

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2025/ETBA138