ETB_48 Hostinská zařízení v proměnách času

Filozofická fakulta
podzim 2000
Rozsah
2/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Karel Altman, CSc. (přednášející)
Garance
prof. PhDr. Richard Jeřábek, DrSc.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Jarmila Hudečková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Historie a každodenní život hostinských podniků v českých zemích, jejich vývoj od středověku do současnosti. Podstata a funkce hostinských zařízení různých typů - středověkých šenků, cechovních hospod, herberků, zájezdních hospod, pivovarských pivnic, výletních hostinců, kaváren atd. Význam hostinců a hospod v každodenním životě obyvatel města a vesnice. Krčmářství a hostinství jako významná profese ve městě i na venkově. Hostince a hospody jako místa občerstvení, ale i společenské komunikace, trávení volného času, zábavy a hry, kulturní vyžití i rozvíjení českého národního hnutí.
Další komentáře
Předmět je vyučován jednorázově.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2006, jaro 2010, podzim 2017.