HIB0366I Potrava, jídlo, strava v dějinách

Filozofická fakulta
podzim 2018
Rozsah
2/0/0. 4 kr. Ukončení: k.
Vyučující
PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. Mgr. Libor Jan, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta
Rozvrh
Čt 16:00–17:40 C11
Předpoklady
! HIB0366 Potrava, jídlo, strava
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 80 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/80, pouze zareg.: 0/80, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/80
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Daný kurz se zabývá především problematikou dějin gastronomie. V této části probírá především základní otázky jednotlivých položek v lidském jídelníčku, takže řeší dějiny a tradice konzumace masa a výrobků z něj, totéž v případě obilnin, ovoce a zeleniny. Vedle toho se zabývá i takovými jevy, jako je kanibalismus, řeší problematiku magie v gastronomii a popisuje tradici různých stravovacích omezení daných nábožensky, ale také kulturně či subjektivně.
Výstupy z učení
Absolventi kursu budou schopni: popsat historii gastronomie, počínaje pravěkem až po současnost, definovat základní pojmy (jídlo, strava, potrava), analyzovat postavení jídla a stravovacích návyků v jednotlivých kulturních okruzích i dějinných obdobích
Osnova
  • I. Gastronomie globální, historická a národní
  • II. Vždycky masožravci (kanibalismus)
  • III. Magie, náboženství, zákazy, půsty, vegetariáni a vegani
  • IV. Výhody pastevectví a usedlého zemědělství
  • V. Stravovací návyky, hlad a hojnost, jídlo a politika
  • VI.Hon za kořením
  • VII. Nový svět a nová kuchyně
  • VIII. Dějiny kuchařství a kuchařské knihy v českých zemích
  • IX. Národní kuchyně, mezi nimi i česká
  • X. M. D. Rettigová a kuchyně 19. stol.
  • XI. Proměny gastronomie v krátkém 20. století
Literatura
    povinná literatura
  • BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 359 s. ISBN 8020013407. info
  • JIRÁSEK, Václav: Začínáme u snídaně - osudy živných plodin, Praha, Čin 1942.
    doporučená literatura
  • PETRÁŇ, Josef a Lydia PETRÁŇOVÁ. Rolník v evropské tradiční kultuře. 1. vyd. Praha: SET OUT, 2000, 215 s. ISBN 80-86277-08-9. info
  • NORMAN, Jill: Bylinky & koření v kuchyni, Praha 2006. ISBN: 80-7360-325-X
  • STANĚK, Josef: Blahoslavený sládek, Praha, Paseka 1998, 320 s. ISBN: 80-7185-188-4
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Podmínky udělení kreditu za úspěšné absolvování přednáškového kursu: 1. Vypracování práce na předem domluvené téma a na jejím základě udělené kolokvium. 2. Povinnost navštěvovat výuku.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2017, podzim 2019.