FF:HIB0366I Potrava, jídlo, strava - Informace o předmětu
HIB0366I Potrava, jídlo, strava v dějinách
Filozofická fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 2/0/0. 4 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- prof. Mgr. Libor Jan, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta - Rozvrh
- Čt 16:00–17:40 C11
- Předpoklady
- ! HIB0366 Potrava, jídlo, strava
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 80 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/80, pouze zareg.: 0/80, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/80 - Mateřské obory/plány
- předmět má 12 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Daný kurz se zabývá především problematikou dějin gastronomie. V této části probírá především základní otázky jednotlivých položek v lidském jídelníčku, takže řeší dějiny a tradice konzumace masa a výrobků z něj, totéž v případě obilnin, ovoce a zeleniny. Vedle toho se zabývá i takovými jevy, jako je kanibalismus, řeší problematiku magie v gastronomii a popisuje tradici různých stravovacích omezení daných nábožensky, ale také kulturně či subjektivně.
- Výstupy z učení
- Absolventi kursu budou schopni: popsat historii gastronomie, počínaje pravěkem až po současnost, definovat základní pojmy (jídlo, strava, potrava), analyzovat postavení jídla a stravovacích návyků v jednotlivých kulturních okruzích i dějinných obdobích
- Osnova
- I. Gastronomie globální, historická a národní
- II. Vždycky masožravci (kanibalismus)
- III. Magie, náboženství, zákazy, půsty, vegetariáni a vegani
- IV. Výhody pastevectví a usedlého zemědělství
- V. Stravovací návyky, hlad a hojnost, jídlo a politika
- VI.Hon za kořením
- VII. Nový svět a nová kuchyně
- VIII. Dějiny kuchařství a kuchařské knihy v českých zemích
- IX. Národní kuchyně, mezi nimi i česká
- X. M. D. Rettigová a kuchyně 19. stol.
- XI. Proměny gastronomie v krátkém 20. století
- Literatura
- povinná literatura
- BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 359 s. ISBN 8020013407. info
- JIRÁSEK, Václav: Začínáme u snídaně - osudy živných plodin, Praha, Čin 1942.
- doporučená literatura
- PETRÁŇ, Josef a Lydia PETRÁŇOVÁ. Rolník v evropské tradiční kultuře. 1. vyd. Praha: SET OUT, 2000, 215 s. ISBN 80-86277-08-9. info
- NORMAN, Jill: Bylinky & koření v kuchyni, Praha 2006. ISBN: 80-7360-325-X
- STANĚK, Josef: Blahoslavený sládek, Praha, Paseka 1998, 320 s. ISBN: 80-7185-188-4
- Výukové metody
- Přednášky
- Metody hodnocení
- Podmínky udělení kreditu za úspěšné absolvování přednáškového kursu: 1. Vypracování práce na předem domluvené téma a na jejím základě udělené kolokvium. 2. Povinnost navštěvovat výuku.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2018/HIB0366I