FF:HIB012b Kulturní dějiny vína - Informace o předmětu
HIB012b Kulturní dějiny vína
Filozofická fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Martin Markel, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Mgr. Martin Markel, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta - Rozvrh
- St 12:00–13:40 D41
- Předpoklady
- ! HIB0442 Kulturní dějiny vína
Standardní požadavky na studenta historie či příbuzných oborů - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 9/40, pouze zareg.: 0/40 - Mateřské obory/plány
- předmět má 9 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Přednáškový kurz seznamuje posluchače s dějinami vína coby kulturního fenoménu.
- Výstupy z učení
- Student bude:
- umět identifikovat víno nejen dle smyslů, ale bude je umět situovat v místě a čase;
- znát základní trendy ve vývoji vinařství ve světě a obzvláště na Moravě;
- schopen analyzovat enologickou diskuzi;
- chápat termín terroir a rozumět "románské" klasifikaci vín. - Osnova
- Vymezení „dějin vína“ v rámci historiografie
- (odvětví kulturních dějin, definice základních pojmů - dějiny vína, dějiny vinařství a vinohradnictví, vztah k hospodářským dějinám, „dějiny vína“ v kontextu odborných zemědělských disciplín resp. „Bodenkultur“, pojem terroir - užší a širší vymezení, fenomén terroir a pozice historiografie mezi vědou a marketingem)
- Obecné dějiny vína
- (počátky výroby a pěstování vína, postavení vína v kulturách Přední Asie a antiky, vinařství ve středověké Evropě, obchod vínem aneb klaret, sherry a portské, Bordeaux, Burgundsko a šampaňské jako kulturní fenomén, klasifikace vín a trable 19. století, organizovanost oboru ve 20. st.)
- Moderní dějiny moravského vinařství v kontextu podunajské oblasti
- (vymezení pojmu Podunají, moravské vinařství v rámci habsburské monarchii aneb svět rakouských a uherských vín, vinařství za „prvního“ kapitalismu aneb od Josefa II. ke znárodnění, proces zeselštění vinařství v 18. století, vinařství a hospodářské reformy osvícenské éry, počátky a vývoj klasifikace vín a organizace trhu, regionální příklad vývoje na Znojemsku, vinařství jako fenomén sociální reprezentace, 1. světová válka a úpadek vinařství, hospodářské systémy nacionálněsocialistických režimů a postavení vinařství v nich, znárodnění a jeho dopad na kulturu vína)
- Literatura
- povinná literatura
- JOHNSON, Hugh, Příběh vína. Praha 2008
- FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
- HEYMANN-LÖWENSTEIN, Reinhard, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt. Stuttgart 2009.
- doporučená literatura
- JOHNSON, Hugh – ROBINSON, Jancis, Světový atlas vína. Praha 2002.
- DOMINÉ, André, Víno. Praha 2005.
- STEVENSON, Tom, Světová encyklopedie vín. Unikátní průvodce víny celého světa. Praha 1999.
- KRAUS, Vilém, Vinitorium historicum. Praha 2009.
- Dějiny vinařství na Moravě. Sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16. – 17. září 2005 ve Slavkově u Brna. Brno 2005.
- MARKEL, Martin: Počátky klasifikace vín a organizace trhu vínem na Znojemsku v 19. století (aneb k hospodářské politice na Moravě). In: Historik na Moravě, Eds. Ambrožová, H. – Chocholáč, B. – Jan, L. - Pumpr, P. Brno 2009, s. 341-349.
- HANÁK, Josef, Dějiny vinařství v Bzenci. Kulturně-historický nákres. Uherské Hradiště 1922.
- ŠTĚPÁNEK, Václav, Tradice pěstování vína. In: Hustopeče: město uprostřed jihomoravských vinic (Eds. Jan, Libor – Nezhodová, Soňa). Hustopeče 2010, s. 673-734.
- BURKE, Peter, Co je kulturní historie? Praha 2011.
- KILIÁN, Jan (Eds.), Trpké býti zdá se? : víno a vinařství v českých zemích ve středověku a v raném novověku : sborník příspěvků z konference konané v Mělníce 2.-4. dubna 2008. Mělník 2009.
- Výukové metody
- Přednášky a diskuse
- Metody hodnocení
- Kolokvium zaměřené na ověření dovedností studenta spojovat relevantní dílčí znalosti v logické souvislosti.
- Informace učitele
- dobové tisky:
-SCHAMS, Franz, Der Weinbau des oesterreichischen Kaiserstaates in seinem ganzen Umfange. Bd. 1 Ungarns Weinbau in seinem ganze Umfange, oder, vollständige Bescheibung sämmtlicher berühmten Weingebirge des ungarischen Reichs in statistisch-topographisch-naturhistorischer und ökonomischer Hinsicht. Pesth 1832.
-SCHAMS, Franz, Der Weinbau des oesterreichischen Kaiserstaates in seinem ganzen Umfange. Bd. 2, Ungarns Weinbau in seinem ganze Umfange, oder, vollständige Bescheibung sämmtlicher berühmten Weingebirge des ungarischen Reichs in statistisch-topographisch-naturhistorischer und ökonomischer Hinsicht. Pesth 1833.
-ŠIMÁČEK, Josef, Vinařství v království českém : spis jednající o počátcích, rozvoji a nynějším stavu vinařství = Der Weinbau im Königreiche Böhmen : Schilderung der Anfänge, der Entwicklung und des gegenwärtigen Standes des Weinbaues. Praha 1891. - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2021/HIB012b