C8980 Příprava a charakterizace proteinů I - Exprese a purifikace

Přírodovědecká fakulta
jaro 2012
Rozsah
2/0. 2 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Lubomír Janda, Ph.D. (přednášející)
prof. Mgr. Lukáš Žídek, Ph.D. (přednášející)
Ing. Blanka Pekárová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Radka Dopitová, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.
Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: RNDr. Lubomír Janda, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Čt 8:00–9:50 C04/211
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 45 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem této přednášky je aby studenti získali základní znalosti o přípravě proteinů v dostatečném množství a kvalitě na krystalizaci, NMR analýzu a pro jiná biochemická měření. Na konci tohoto kurzu bude student schopen: porozumět různým přístupům klonování do různých expresních vektorů s využitím afinitních kotviček i bez a s následnou purifikací těchto rekombinačních proteinů afinitně nebo klasicky; odstranit fúzní protein (kotvičku); uchovat protein v solubilním stavu; detekovat různými metodami proteiny v průběhu purifikačních postupů.
Osnova
  • 1. Molekulární principy pro pochopení vlastnosti proteinů. 2. Výpočty v molekulární biologii 3. Důležité vlastnosti bílkovin a jak je zkoumat. 4. Klonování DNA. 5. Exprese proteinů. 6. Desintegrace buněk. 7. Fúzní proteiny a afinitní purifikace. 8. Chromatografie pro purifikaci proteinů. 9. Kvalita bílkovin. 10. Analytické metody používané ke studiu proteinů. 11. Značení proteinů. 12. Zvaná přednáška. 1. Molekulární principy pro porozumění proteinů. doc. Lukáš Žídek; 2.Výpočty v molekulárně biologických vědách. doc. Lukáš Žídek; 3.Důležité vlastnosti proteinů a jak je studovat. RNDr. Lubomír Janda; 4.DNA klonování. RNDr. Lubomír Janda; 5.Exprese proteinů. RNDr. Lubomír Janda; 6.Rozbíjení – desintegrace buněk. RNDr. Lubomír Janda; 7.Fúzní proteiny a afinitní purifikace Mgr. RadkaDopitová; 8.Chromatografie pro purifikaci proteinů RNDr. Lubomír Janda; 9.Kvalita proteinů. Mgr. Radka Dopitová 10.Analytické metody na detekci proteinů ing. Blanka Pekárová 11.Značení proteinů ing. Blanka Pekárová 12.Zvaná přednáška:
Literatura
    doporučená literatura
  • PRICE, Nicholas C. a Jacqueline NAIRN. Exploring proteins : a student's guide to experimental skills and methods. Oxford: Oxford University Press, 2009, xv, 512. ISBN 9780199205707. info
  • High throughput protein expression and purification : methods and protocols. Edited by Sharon A. Doyle. Totowa, N.J.: Humana Press, 2009, xii, 322. ISBN 9781588298799. info
  • HARDIN, Charles. Cloning, gene expression and protein purification : experimental procedures and process rationale. New York: Oxford University Press, 2001, viii, 435. ISBN 0195132947. info
Výukové metody
Hlavní výukovou metodou jsou přednášky, obsahující konkrétní příklady vlastní vědecké praxe jednotlivých přednášejících a demonstrace řešení konkrétních problémů.
Metody hodnocení
Písemný test + ústní zkouška
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.