PřF:C5985 Konzerv.org.předmětů I -cvič. - Informace o předmětu
C5985 Chemie a metodiky konzervování předmětů vyrobených z organických materiálů I- cvičení
Přírodovědecká fakultajaro 2015
- Rozsah
- 0/6/0. 6 kr. Ukončení: kz.
- Vyučující
- ak. mal. Zdenka Kuželová (cvičící)
Mgr. Dana Modráčková (cvičící)
Ing. Magda Součková (cvičící)
RNDr. Richard Ševčík, Ph.D. (cvičící)
Světlana Filípková (pomocník) - Garance
- prof. RNDr. Jiří Příhoda, CSc.
Ústav chemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav chemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Chemie konzervování - restaurování (program PřF, B-CH)
- Cíle předmětu
- Praktické laboratorní cvičení zaměřené na průzkum a konzervátorské ošetření předmětů zhotovených z papíru, kůže dřeva a textilu. V průběhu cvičeni se studenti seznámí s jednotlivými druhy organických materiálů, které se používají pro výrobu předmětů kulturního dědictví, poznají jejich vlastnosti, možnosti poškození, naučí se jednoduchým analytickým stanovením a konzervátorským postupům pro ošetření předmětů.
- Osnova
- PAPÍR
- 1. Sušení zmraženého papírového materiálu mikrovlnnou lyofylizací.
- 2. Vakuová impregnace.
- 3. Papír jako objekt konzervátorsko-restaurátorkého průzkumu.
- 4. Určení alaklické rezervy, měření pH a odkyselení papíru.
- 5. Odstranění viditelného poškození papíru I.
- 6. Odstranění viditelného poškození papíru II.
- KŮŽE
- 7. Praktické použití konzervátorských postupů v procesu ošetření kůže I.
- 8. Praktické použití konzervátorských postupů v procesu ošetření kůže II.
- DŘEVO
- 9. Makroskopické určení vzorků dřeva I.
- 10. Makroskopické určení vzorků dřeva II.
- TEXTIL
- l1. Textil jako objekt průzkumu, dokumentace a přípravy vzorků.
- 12. Textilní materiál, jeho ošetření, poškozování, znečištění.
- 13. Určování barviv na rostlinných textilních vláknech.
- Literatura
- NIKITIN, Michail Kapitonovič a Jelena Petrovna MEL'NIKOVA. Chemie v konzervátorské a restaurátorské praxi. Translated by Jiří Příhoda. Brno: Masarykova univerzita, 2003, 231 s. ISBN 8021030623. info
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- klasifikovaný zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (jaro 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2015/C5985