PřF:C3181 Biochemie I - Informace o předmětu
C3181 Biochemie I
Přírodovědecká fakultapodzim 2009
- Rozsah
- 2/0/0. 2 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc. (přednášející)
- Garance
- prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.
Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: prof. RNDr. Vladimír Mikeš, CSc. - Rozvrh
- Út 13:00–14:50 aula_Vinařská
- Předpoklady
- C2021 Organická chemie I || C2700 Organická chemie
Základní znalosti organické a obecné chemie, obecná biologie - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 17 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Základní vlastnosti živé hmoty, aminokyseliny, cukry, lipidy, bílkoviny, nukleové kyseliny. Enzymy a koenzymy, jejich vlastnosti, struktura, aktivní centrum. Termodynamika. Základy enzymové kinetiky, inhibice, allosterie. Regulace enzymové aktivity.
- Osnova
- 1. Aminokyseliny, jejich vzorce, acidobazické rovnováhy, izoelektrický bod, optická aktivita, AK nebílkovinné, esenciální, metody stanovení AK, chromatografie IEC, na reverzní fázi, důkaz aminokyselin 2. Peptidy, peptidová vazba, primární, sekundární, terciární, kvarterní struktura, supersekundární struktura, alfa-šroubovice, beta-struktura, skládaný list, 3. Nerepetitivní struktury, kolagen, metody stanovení primární a sekundární struktury, hydropatie, souvislost mezi primární a sekundární strukturou, vazby stabilizující sekundární strukturu. 4. Sacharidy. pentosy, hexosy, aldosy, ketosy, vzorce nejdůležitějších sacharidů, chemické reakce (oxidace, redukce, alkylace, acylace), anomery, konformace sacharidů, metody stanovení sacharidů. 5.-Glykosidy, glykosidová vazba a její vlastnosti, disacharidy, homopolysacharidy (škrob, celulosa, glykogen, chitin), heteropolysacharidy (proteoglykany, glykoproteiny, k. hyaluronová, chondroitinsulfát, peptidoglykany), 6. Lipidy, acylglyceroly, mastné kyseliny, glycerofosfolipidy, plasmalogeny, sfingolipidy, steroidy (cholesterol, jeho syntéza, konformace, žlučové kyseliny, vitamin D), karotenoidy, liproteiny. 7. Nukleové kyseliny, baze a jejich tautomerní formy, nukleosidy, nukleotidy, neobvyklé baze (xanthin, hypoxanthin, apod.), UV spektra bazí, primární struktura 8. DNA, RNA, typy šroubovice DNA, superhelikální struktura, vazby stabilizují sekundární strukturu DNA, denaturace a renaturace DNA, hybridní struktury, metody stanovení sekvence DNA (Maxam-Gilbertova metoda). 9. Termodynamika enzymových reakcí, spřažené reakce, makroergické vazby. reakční kinetika, enzymy jako biokatalyzátory. aktivní místo, katalytické místo, kofaktory, koenzymy a prostetické skupiny, mechanismus působení serinových proteináz, rozdělení enzymů a jejich třídy (umět zařadit do hlavních skupin). 10. Koenzymy a vitaminy: nikotinamid a NAD, flaviny, ATP, AMP, cAMP, biotin, thiamin, koenzym A, lipoát, kooperace koenzymů při oxidační dekarboxylaci oxokyselin, kys. listová, 11. Pyridoxalfosfát, vit B12, metaloporfyriny (cytochromy, hem), jejich syntéza a vlastnosti, železosirné proteiny, vitamin C, lipofilní vitaminy (A, D3, K, esenciální mastné kyseliny) a jejich role. 12. Rovnice Michaelise-Mentenové, metody stanovení Km a VL, číslo přeměny, aktivita enzymu, konstanta specifity, ___________________________________________________________________ Sylabus přednášky z Biochemie I, požadavky ke zkoušce Podzim 2006 I. Struktura a funkce základních složek živé hmoty 1. Aminokyseliny, jejich struktura (vzorce proteingenních AK), acidobazické rovnováhy, izoelektrický bod, optická aktivita. AK nebílkovinné, esenciální, metody stanovení AK, chromatografie (iontoměničová, na reversní fázi), důkaz a stanovení aminokyselin 2. Peptidy, peptidová vazba, primární, sekundární, terciární, kvarterní struktura, supersekundární struktura, a-šroubovice, b-struktura, skládaný list, nerepetitivní struktury, kolagen, metody stanovení primární a sekundární struktury, hydropatie, souvislost mezi primární a sekundární strukturou, vazby stabilizující sekundární, terciární a kvarterní strukturu. Chování bílkovin v roztoku, denaturace. 3. Metody dělení a izolace bílkovin, (srážení, IEC, afinitní chromatografie, GPC, elektroforéza, elektroforéza v SDS, izoelektrická fokusace) . Centrifugace. Metody stanovení molekulové hmotnosti bílkovin. Metody stanovení koncentrace bílkovin. 5. Sacharidy. pentosy, hexosy, aldosy, ketosy, vzorce nejdůležitějších sacharidů, chemické reakce (oxidace, redukce, alkylace, acylace), anomery, konformace sacharidů, metody stanovení sacharidů. Glyskosidy, glykosidová vazba a její vlastnosti, disacharidy, homopolysacharidy (škrob, celulosa, glykogen, chitin), heteropolysacharidy (proteoglykany, glykoproteiny, k. hyaluronová, chondroitinsulfát, peptidoglykany), 6. Lipidy, acylglyceroly, mastné kyseliny, glycerofosfolipidy, plasmalogeny, sfingolipidy, steroidy (cholesterol, jeho syntéza, konformace, žlučové kyseliny, vitamin D), karotenoidy, lipoproteiny. 7. Nukleové kyseliny, baze a jejich tautomerní formy, nukleosidy, nukleotidy, neobvyklé baze (xanthin, hypoxanthin, apod.), UV spektra bazí, primární struktura DNA, RNA, typy šroubovice DNA, superhelikální struktura, vazby stabilizují sekundární strukturu DNA, denaturace a renaturace DNA, hybridní struktury, metody stanovení sekvence DNA. 8. Termodynamika enzymových reakcí, spřažené reakce, makroergické vazby. Enzymy jako biokatalyzátory. aktivní místo, katalytické místo, kofaktory, koenzymy a prostetické skupiny, mechanismus působení serinových proteináz, rozdělení enzymů a jejich třídy (umět zařadit do hlavních skupin). pH optimum, teplotní optimum. Enzymová kinetika, rovnice Michaelise-Mentenové, metody stanovení Km a VL, číslo přeměny, aktivita enzymu, konstanta specifity. Inhibice enzymů. 9. Koenzymy a vitaminy: nikotinamid a NAD, flaviny, ATP, AMP, cAMP, biotin, thiamin, koenzym A, lipoát, kooperace koenzymů při oxidační dekarboxylaci oxokyselin, kys. listová, pyridoxalfosfát, vit B12, metaloporfyriny (cytochromy, hem), jejich syntéza, vlastnosti a funkce. Železosirné proteiny, vitamin C, lipofilní vitaminy (A, D3, K, esenciální mastné kyseliny) a jejich role.
- Literatura
- Vodážka - Biochemie
- Voet, Voetová - Biochemie; Zubay, Parson, Vance - Principles of Biochemistry
- Mikeš - Základní pojmy z biochemie II
- Výukové metody
- Teoretická příprava formou přednášky.
- Metody hodnocení
- Základní přednáška 2h, doplněná seminářem 1h, navazuje základní biochemické praktikum
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Znalosti o základní struktuře a vlastnostech složek živé hmoty, umět se orientovat ve vzorcích sloučenin, základní výpočty z termodynamiky a enzymologie. Zkouška je písemná.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- C1220 Technologie buněčných kultur
C3181 || C3580 || C5720 - C1230 Technologie buněčných kultur – cvičení
C3181 || C3580 || C5720 - C3180 Biochemie I - seminář
NOW(C3181) - C3190 Biochemie I - seminář
NOW(C3181) - C4182 Biochemie II
C3181 - C4200 Biochemie II - seminář
C3181 && NOW(C4182) - C4220 Biochemie - laboratorní cvičení
C3181 && (C4221||C1100) - C4230 Biochemie - praktikum
C3181 && (C4221||C1100) - C4830 Instrumentální biochemické metody
C3181 || C3580
- C1220 Technologie buněčných kultur
- Statistika zápisu (podzim 2009, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/podzim2009/C3181