PřF:Bi9121 Dietary anthropology - Course Information
Bi9121 Dietary anthropology
Faculty of ScienceAutumn 2011 - acreditation
The information about the term Autumn 2011 - acreditation is not made public
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 2 credit(s) (fasci plus compl plus > 4). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.
Department of Experimental Biology – Biology Section – Faculty of Science
Contact Person: doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Molecular Biology and Genetics (programme PřF, N-BI)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět seznamuje studenty se základními výživovými stereotypy, výživovými doporučeními, historií výživy, s charakteristickými vlastnostmi zdravé výživy a alternativními směry výživy, přípravou stravy, doplňky výživy, jednotlivými spotřebními koši, výživou v jednotlivých obdobích ontogeneze, sportovní výživou a změnou výživových zvyklostí při různých vybraných onemocněních.
1.Student má být seznámen se základními živinami, minerály a vitamíny.
2.Student má být schopen se orientovat v jednotlivých dietních opatřeních, spotřebních koších a výživových stereotypech.
3.Student má být schopen sestavit jídelníček na základě získaných poznatků pro člověka v různých fázích ontogeneze, onemocnění či fyzické zátěže. - Syllabus (in Czech)
- 1.Základy zdravé výživy, výživová doporučení a vývojové trendy ve výživě
- 2.Alternativní výživové směry
- 3.Základní živiny: bílkoviny živočišné a rostlinné
- 4.Základní živiny: tuky nasycené a nenasycené
- 5.Základní živiny: cukry jednoduché a složené
- 6.Vitamíny, minerály a stopové prvky
- 7.Spotřební koše – rostlinné produkty
- 8.Spotřební koše – tuky
- 9.Spotřební koše – živočišné produkty
- 10.Specifika výživy v jednotlivých fázích ontogeneze a dietní opatření u vybraných onemocnění
- 11.Ochranné a rizikové faktory ve výživě
- 12.Výživa ve sportu
- 13.Technologie přípravy stravy a kontaminace stravy
- Literature
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa : [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Translated by Libor Soumar. Nové, přeprac. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 9788024727837. info
- FOŘT, Petr. Tak co mám jíst? Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 417 s. ISBN 9788024714592. info
- FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
- FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
- TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
- FOŘT, Petr. Výživa v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Pardubice: Ivan Rudzynskij, Svět kulturistiky, 2003, 178 s. ISBN 8086462129. info
- FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2002, 351 s. ISBN 8024901242. info
- TUREK, Bohumil and Jana DOSTÁLOVÁ. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002, 57 s. ISBN 8085120542. info
- KODL, Jiří and Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
- FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 1. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 1998, 151 s. ISBN 8090258913. info
- Teaching methods
- lectures
- Assessment methods
- oral exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course is taught annually.
The course is taught: every week.
- Enrolment Statistics (Autumn 2011 - acreditation, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/sci/autumn2011-acreditation/Bi9121