Bi4095en Microbiology

Přírodovědecká fakulta
podzim 2022
Rozsah
2/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Mgr. Monika Vítězová, Ph.D. (přednášející)
doc. Ivan Kushkevych, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Monika Vítězová, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: doc. Mgr. Monika Vítězová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Čt 8:00–9:50 E25/209
Předpoklady
(! Bi5710 Mikrobiologie ) && (! Bi4090 Obecná mikrobiologie ) && (! Bi2060 Základy mikrobiologie ) && !NOWANY( Bi5710 Mikrobiologie , Bi4090 Obecná mikrobiologie , Bi2060 Základy mikrobiologie )
biology and chemistry - high school level
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
The main aim of the course is to provide students with basic knowledge of: basic groups of microorganisms - viruses, bacteria, Archaea, Fungi; structure and function of virion; the structure and function of prokaryotic cells; differences in bacterial and archaeal cell constructions; eukaryotic microorganisms; growth and multiplication of microorganisms; nutrition of microorganisms; energy metabolism of chemothophs and chemolitothrops; phototrophic microorganisms; fundamentals of genetics and molecular biology of microorganisms; microbial communities; the importance of microorganisms in the environment; industrial use of microorganisms; the most important taxonomic groups of bacteria, archaea and fungi; microorganisms as agents of infectious diseases.
Výstupy z učení
Students should be able to understand the fundamental aspects of: 1) structure and function of prokaryotes and microbial eukaryotes; 2) interactions among microorganisms and between microbes and other organisms and the environment; 3) significance of microbes in evolution, environment, health and disease; 4) application of microorganisms in biotechnology.
Osnova
  • 1. Microbial world (introduction and historical perspective)
  • 2. The importance of microorganisms (C, N, S cycles, human and useful microorganisms, human and diseases)
  • 3. Identification of microorganisms (phenotyphic, immunological, genotypic methods)
  • 4. Microbial structure and physiology, microbial growth and environmental factors
  • 5. Bacterial genetics
  • 6. Wastewater microbiology (wastewater and sewage treatment, drinking water purification)
  • 7. General characteristic of metabolism.
  • 8. Fermentation and its application
  • 9. Aerobic respiration
  • 10. Anaerobic respiration
  • 11. Bacterial photosynthesis
  • 12. Application of microorganisms in the industry and medicine
Literatura
    povinná literatura
  • PARIJA, Subhash Chandra. Textbook of Microbiology and Immunology. India: Elsevier, 2014, 641 s. ISBN 978-81-312-2810-4. URL info
  • KUMAR, Surinder. Textbook of microbiology. 1st ed. New Delhi: Jaypee Brothers Medical Publishers, 2012, xix, 784. ISBN 9789350255100. info
    doporučená literatura
  • GOLDMAN, Emanuel a Lorrence H GREEN. Practical Handbook of Microbiology. CRC Press, 2015, 1055 s. ISBN 978-1-4665-8739-7. info
  • Molecular microbiology : diagnostic principles and practice. Edited by David H. Persing. 2nd ed. Washington, DC: ASM Press, 2011, xvi, 936. ISBN 9781555814977. info
  • YOUSEF, Ahmed E. a Carolyn CARLSTROM. Food Microbiology: A Laboratory Manual. 2003, 288 s. ISBN 978-0-471-39105-0. info
  • PEPPER, Ian L., Charles P. GERBA a Jeffrey W. BRENDECKE. Environmental microbiology : a laboratory manual. San Diego: Academic Press, 1995, xvi, 175. ISBN 0125506554. info
Výukové metody
Lecture - Power Point presentations
Metody hodnocení
Written examination
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.