C5730 Biochemie - seminář

Přírodovědecká fakulta
podzim 2022
Rozsah
0/1/0. 1 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: z.
Vyučující
prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D. (cvičící)
RNDr. Jitka Kašparovská, Ph.D. (pomocník)
Garance
prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Út 15:00–15:50 B11/335
Předpoklady
NOW( C3580 Biochemie )
Organická chemie I, II. Fysikální chemie I, II.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Složení a stavba živé hmoty. Organisace buněk. Základni skupiny biomolekul: Aminokyseliny a bílkoviny, Sacharidy, Nukleové kyseliny, lipidy a membrány. Obecné rysy metabolismu. Energetika biochemických reakcí. Základy enzymologie.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu znát a rozumět základním biochemickým pochodům. Bude schopen kvalifikovaně vysvětlit učivo studentům středních škol.
Osnova
  • 1. Úvod. Historie, objekty a metody zkoumání. Složení živé hmoty, hierarchie struktur. Aminokyseliny, jejich vlastnosti. Proteinogenní aminokyseliny, volné aminokyseliny. Analytika aminokyselin. 2. Peptidy, vznik, názvosloví. Sekvence a její určení. Biochemicky významné peptidy. Struktura bílkovin, konformace a její změny, allosterie. Metody studia bílkovin. 3. Fibrilární bílkoviny. Struktura, vlastnosti, funkce. Rozdělení, zástupci. 4. Transportní bílkoviny. Hemoglobin, struktura, vlastnosti, funkce. Allosterie. Druhy hemoglobinu. 5. Signální a ochranné bílkoviny. Imunoglobuliny, struktura, rozdělení, vlastnosti a funkce. Praktické aspekty. 6. Nukleové kyseliny. Složení a struktura DNA a RNA, vlastnosti, metody studia. 7. Sacharidy. Obecné vlastnosti, reaktivita a rozdělení monosacharidů. Deriváty. Volné monosacharidy. 8. Glykosidy, di-, oligo- a polysacharidy. Rozdělení, struktura a funkce v organismu. Technologický význam. Glykoproteiny a proteoglykany. 9. Lipidy. Složení, vlastnosti, rozdělení a funkce. Praktické aspekty - tuky. Struktura a význam biomembrán. 10. Obecné rysy přeměny látek v živých systémech. Katabolismus a anabolismus. Chemické reakce, rovnováha, energetika. Biokatalýza. 11. Enzymy, jejich struktura vlastnosti, rozdělení a názvosloví. Rychlost enzymových reakcí, aktivita, podmínky. 12. Enzymová kinetika. Organisace a regulace enzymů. Praktické aspekty. 13. Koenzymy, funkce, rozdělení. Přehled nejvýznamnějších koenzymů. 14. Spojitost biochemických reakcí. Spřažené reakce, makroergické sloučeniny, význam a typické příklady.
Literatura
  • ŠÍPAL, Zdeněk. Biochemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992, 479 s. ISBN 8004217362. info
  • DUCHOŇ, Jiří. Lekárska chémia a biochémia. 1988, 749 s. info
  • DUCHOŇ, Jiří. Přehled lékařské chemie a biochemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982, 306 s. info
  • DUCHOŇ, Jiří. Přehled lékařské chemie a biochemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982, 666 s. info
  • DUCHOŇ, Jiří. Přehled lékařské chemie a biochemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982, 306 s. info
Výukové metody
Přednášky a diskuze studentů.
Metody hodnocení
Cvičení k přednášce Biochemie I. Zápočet formou písemných testů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2007 - akreditace, podzim 2010 - akreditace, podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2011 - akreditace, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.