ESF:PHKVAZ Quality of Goods - Course Information
PHKVAZ Quality of Goods
Faculty of Economics and AdministrationAutumn 2005
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. Ing. Alena Klapalová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. Ing. et Ing. Miroslav Nováček
Department of Business Management – Faculty of Economics and Administration
Contact Person: Dana Krejčí - Timetable
- Wed 7:40–9:15 P101
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Business Management (programme ESF, M-EKM)
- Business Management (programme ESF, N-EKM)
- Course objectives
- Quality of Goods (PHKVAZ) Quality of products or services becomes more and more important as a competitive factor in the battle to win customers. The subject aims to introduce students to the latest development in the area of quality management, to a comprehensive view of the notion of goods quality. It acquaints students with methods and techniques of quality analysis and enhancement or quality assurance in case of products and services. Due to the present development of international co-operation and trade and also thanks to the expected admission of the CR to the EU, the problems of the global development of the quality concept will be outlined along with the focus of European quality. Institutional framework of quality management includes legislation and basic elements of consumer protection. Examination: written and oral
- Syllabus (in Czech)
- 1. Kvalita zboí historie a základní pojmy 2. Management kvality, systémy řízení kvality 3. Metody a techniky řízení kvality 4. Zajitění kvality v procesu zásobování a prodeje 5. Zboíznalectví, měření a hodnocení kvality zboí ve zboíznalectví, působení vlivů na zboí, ochrana zboí, kvalita a obchodní sortiment 6. Zboíznalectví vybraných sortimentních skupin a podskupin výrobky část I. 7. Zboíznalectví vybraných sortimentních skupin a podskupin výrobky část II. 8. Zboíznalectví vybraných sortimentních skupin a podskupin výrobky část III. 9. Systém ochrany spotřebitele, historický vývoj ochrany spotřebitele, systém ochrany spotřebitele v Evropské unii, v ČR a ve světě, Koncepce spotřebitelské politiky na léta 2001 2005 10. Realizátoři spotřebitelské politiky, Mezinárodní spotřebitelské organizace 11. Legislativní rámec kvality zboí a ochrany spotřebitele část I. 12. Legislativní rámec kvality zboí a ochrany spotřebitele část II. 13. Legislativní rámec kvality zboí a ochrany spotřebitele část III.
- Literature
- KLAPALOVÁ, Alena. Kvalita zboží (Qality of Goods). první. Brno: Masarykova univerzita, 2004, 119 pp. ISBN 80-210-3458-0. info
- VEBER, Jaromír. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele (Quality management and consumer protection). první. Praha: Grada Publishing, 2002, 163 pp. ISBN 80-247-0194-4. info
- Assessment methods (in Czech)
- ústní zkouška
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught annually.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/econ/autumn2005/PHKVAZ