bp4062 Výživa

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
2/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kristýna Dvořáková (cvičící)
Mgr. Adam Wagner (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 17:00–18:40 B11/206, kromě Út 17. 9.
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp4062/02: St 18:00–19:40 E34/225 - seminární místnost, kromě St 18. 9., A. Wagner
bp4062/03: Po 13:00–14:40 B11/236, kromě Po 16. 9., A. Wagner
bp4062/04: Po 16:00–17:40 B11/235, kromě Po 16. 9., A. Wagner
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka. Budou seznámeni se základními alternativními výživovými směry a dietami.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny, legislativnímu rámci
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- znát výživová doporučení pro specifické skupiny obyvatel
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení a výživové směry
- pochopit rizika nesprávné výživy
Osnova
  • 01. Význam výživy pro lidský organismus
  • 02. Anamnéza, hodnocení nutričního stavu a výživová doporučení
  • 03. Energetická bilance
  • 04. Sacharidy, bílkoviny, tuky I – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 05. Sacharidy, bílkoviny, tuky II – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 06. Vitaminy a minerální látky – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 07. Pitný režim. Význam vody
  • 08. Specifika populačních skupin I - Výživa dětí, dospělých, seniorů
  • 09. Specifika populačních skupin II - Výživa pohybově aktivních jedinců
  • 10. Výživa v prevenci a nemoci
  • 11. Alternativní výživové směry
  • 12. Bioaktivní látky a doplňky stravy
Literatura
    doporučená literatura
  • RAWSON, Eric S., J. David BRANCH a Tammy J. STEPHENSON. Williams' nutrition for health, fitness & sport. Thirteenth edition. New York: McGraw Hill, 2024, 1 online. ISBN 9781266492150. URL info
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
  • KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
Výukové metody
Výuka bude probíhat formou přednášek a cvičení.
Metody hodnocení
Na seminární výuce jsou možné 2 omluvené absence.
Pro přihlášení ke zkoušce je kromě splněné docházky dále nutné:
absolvování 3 průběžných testů (open book online testy)
Zkouška je ústní, studenti mají před ZK k dispozici okruh otázek
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/bp4062