FSpS:np2403 Doplňky stravy - Informace o předmětu
np2403 Doplňky stravy
Fakulta sportovních studiípodzim 2016
- Rozsah
- 1/1. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Út 12:10–12:55 B11/206
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- Absolvování předmětů s tématikou Výživy člověka, Fyziologie výživy.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (angl.) (program FSpS, N-TV)
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-TV) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je vymezit role doplňků stravy ve výživě člověka; předmětu je orientován na doplňky stravy využitelné v prevenci chronických neinfekčních onemocnění hromadného výskytu; student získá znalosti o možnostech suplementace různých cílových skupin (zdravá populace, sportovci, jedinci s narušenými stravovacími zvyklostmi, s nutričními deficiencemi atd.); získá dovednost pracovat s nabytými informacemi o nutričních hodnotách doplňků stravy a získá profesní kompetenci aplikovat zvolené suplementy v praxi.
- Osnova
- Legislativní rámec doplňků stravy na českém trhu. Zdravotní a výživová tvrzení využívaná u doplňků stravy.
- Klasifikace doplňků stravy podle vybraných kritérií, vlastností, forem, účinku.
- Použití doplňků stravy v primární a sekundární prevenci civilizačních onemocnění.
- Suplementace různých populačních skupin (děti, mladiství, dospělí, senioři).
- Suplementace různých populačních skupin (sportovci).
- Suplementace u osob s nutričními deficiencemi, malnutricí, s narušenými stravovacími zvyklostmi.
- Suplementace u osob s intolerancí na výživové látky.
- Literatura
- Mach, I. (2012). Doplňky stravy, jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha, Česko: Grada Publishing, a.s.
- Nařízení Rady EU o nových potravinách a nových složkách potravin, č. 258 (1997).
- Greenwood, M., Kalman, D., & Antonio, J. (2008). Nutritional supplements in sports and exercise. Totowa, N.J.: Humana Press.
- Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Boston, MA: Elsevier.
- Opletal, L. (2011). Přírodní látky a jejich biologická aktivita. (1.vyd.). Praha, Česko: Karolinum.
- Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, č. 225 (2008).
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví, č. 1924 (2006).
- Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, č. 54 (2006).
- Směrnice o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy, č. 46 (2011).
- Perušičová, J. (2013). Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. Praha, Česko: Maxdorf.
- Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky, č. 446 (2004).
- Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, č. 110 (1997).
- Slíva, J., & Minárik, J. (2009). Doplňky stravy. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
- Michalová, I. (2007). Doplňky stravy (potraviny k doplnění jídelníčku). Praha, Česko: Sdružení českých spotřebitelů, o.s.
- Talbott, S. (2003). A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press.
- Výukové metody
- přednášky, semináře
- Metody hodnocení
- - aktivní účast na seminární výuce (2 omluvené absence) - zpracování projektu suplementačního plánu pro zvolenou/zadanou cílovou skupinu, rešerše odorné literatury - prezentace práce na semináři, hodnocení A-F
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2016/np2403