t031 Nutrition Physiology

Faculty of Sports Studies
Spring 2006
Extent and Intensity
2/0. 4 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Contact Person: Olga Korvasová
Timetable of Seminar Groups
t031/1: Mon 7:30–9:00 K205
t031/2: Wed 17:30–19:00 K205
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je pochopit vztahy mezi výživou a životními funkcemi člověka. Dále získat základní znalosti z fyziologie trávicího ústrojí - anatomie, trávení, vstřebávání, základy metabolismu jednotlivých živin (bílkovin, sacharidů a tuků), vitaminů, minerálů a vody. Základní úloha jater, slinivky břišní a ledvin v metabolismu živin
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod, energetický metabolismus 2. Tuky 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Voda a vodní bilance 6. Minerály 7. Vitaminy 8. Přehled trávení a vstřebávání 9. Přehled trávení a vstřebávání 10. Metabolismus živin 11. Metabolismus živin 12. Ledviny, játra, slinivka bříšní 13. Zápočtový týden
Assessment methods (in Czech)
přednášky budou ukončené zápočtovou písemkou. Její úspěšné složení bude předpokladem pro zkoušku
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is also listed under the following terms Spring 2004, Spring 2005, Spring 2007.
  • Enrolment Statistics (Spring 2006, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/spring2006/t031