bp2304 Aplikovaná výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2012
Rozsah
1/1. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Lenka Dovrtělová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty oboru Trenérství principy výživy jako nezbytné součásti tréninkového a regeneračního plánu. Důraz bude kladen na pochopení zásad výživy jako celku a aplikace doplňků stravy.
Osnova
  • 1. Základy výživy, pojmy 2. Základní živiny - sachardiy, bílkoviny, tuky a jejich aplikace 3. Metabolismus 4. Vitaminy a minerální látky jako esenciální provky 5. Pitný režim, vodní bilance 6. Doplňky stravy 7. Aplikace výživy v rámci tréninku a regenerace vytrvalostních sportů 8. Aplikace výživy v rámci tréninku a regenerace silových sportů 9. Aplikace výživy v rámci tréninku a regenerace sportovních her 10. Aplikace výživy v rámci tréninku a regenerace úpolových sportů, koordinačně estetických sportů 11. Speciální aplikace - snižování a zvyšování hmotnosti 12. Doping
Literatura
  • JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition : an introduction to energy production and performance. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, xi, 475. ISBN 9780736079624. info
  • MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Champaign: Human Kinetics, 2000, xxii, 514. ISBN 0873229398. info
Výukové metody
Teoretická a praktická forma v rámci přednášky a semináře.
Metody hodnocení
Ukončení ústní zkouška. Zkoušky se zúčastní studenti, kteří splní studijní předpoklady - účast an seminářích, úspěšné absolvování průběžných písemných testů, domácí příprava.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020.